Top
  >  LIFESTYLE   >  Architectural Travel List

Αν κάτι αγαπώ πολύ, αυτό είναι οι λίστες. Ναι, ξέρω τι σκέφτηκες, το high fidelity φυσικά και είναι από τις αγαπημένες μου ταινίες. Πιο πολύ απ’ όλες τις λίστες όμως αγαπώ τις bucket lists. Έχω ήδη μια ταξιδιωτική, χωρίς συγκεκριμένο αντικείμενο, απλά προορισμούς. Έχω και μια άλλη όμως, ταξιδιωτική πάλι, με πολύ συγκεκριμένο αντικείμενο αυτή τη φορά, την αρχιτεκτονική, (είπαμε, μην ξεχνάμε και το επάγγελμα).

Ναι, σίγουρα σου έχει περάσει από το μυαλό να ταξιδέψεις για άλλα πράγματα, για το φαγητό πχ –θα αναφερθεί και αυτό σε άλλο post- αλλά για την αρχιτεκτονική; Σου λέω λοιπόν πως, ναι, γίνεται, και είναι τόσα πολλά εκεί έξω που πρέπει να δεις έστω μια φορά στη ζωή σου. Αξίζει λοιπόν να κάνεις αρχιτεκτονικό τουρισμό. Μάλιστα, σε ορισμένες χώρες, οργανώνονται εκδρομές, αποκλειστικά με βάση αυτό, τον αρχιτεκτονικό τουρισμό.

Ιδού οι τοπ 10 επιλογές μου.

  1. Βαρκελώνη: Ο Γκαουντί και το περίπτερο του Mies Van Der Rohe. Έρχεται κάποια στιγμή που αυτά τα οποία ακούς και διαβάζεις τόσα χρόνια να τα δεις κι από κοντά.
  1. Νέα Υόρκη: Το Guggenheim του Frank Lloyd Wright. Κτίριο Γλυπτό.
  1. Ιαπωνία: Capsule hotels και η Church of the Light του Tadao Ando. Μινιμαλισμός και εφήμερο σε όλο του το μεγαλείο.
  1. Πράγα: Το σπίτι που ‘’Χορεύει’’ του Frank Gehry και του Vlado Milunic. Ναι, ορισμένες φορές τα κτίρια μπορούν να έχουν κίνηση. They got the moves, που λένε.
  1. Βερολίνο: Η περιοχή Hansaviertel, η οποία τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο καταστράφηκε ολοσχερώς και ανοικοδομήθηκε ξανά, το 1957-1961, ως έργο – συγκρότημα κατοικιών από διεθνούς φήμης αρχιτέκτονες όπως οι Alvar Aalto, Walter Gropius, Oscar Niemeyer, Ergon Eiermann κ.α. Στο σύνολο του έργου, που ονομάζεται Interbau, συμπεριλαμβάνονται και δύο εκκλησίες, ενώ προστατεύεται πλέον και ως ιστορικό μνημείο. Το Εβραϊκό Μουσείο, (Jüdisches museum), επίσης είναι ένα κτίριο που πρέπει να επισκεφτείς. Διάβασε την ιστορία γύρω από τον σχεδιασμό του όμως πριν πας. Απαραίτητο.

Alvar Aalto Jewish museum berlin

  1. Ρωσία: Ο καθεδρικός ναός St Basil στη Μόσχα. Χρώματα παντού και ένας εντελώς διαφορετικός τρόπος, σε σχέση με τα ερεθίσματα που έχουμε γύρω μας, να διακοσμήσεις εξωτερικά μια εκκλησία
  1. Κωνσταντινούπολη: Αγία Σοφία, Βυζαντινή Αρχιτεκτονική, Τουρκομπαρόκ, Παραδοσιακά σπίτια που έχουν παραμείνει στα Πριγκηπόννησα, τόσα πολλά να θαυμάσει κάποιος σε αυτόν τον μαγικό τόπο. ayia sofia
  1. Μαρόκο: Μαυριτανική Αρχιτεκτονική. Ένα συνονθύλευμα Ισλαμικής και Χριστιανικής Αρχιτεκτονικής που δίνει ιδιαίτερη έμφαση στους τύπους διακόσμησης και στα υλικά. Μαγεία.
  1. Φλωρεντία: Αναγεννησιακή Αρχιτεκτονική μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι. Σε συνδυασμό με την Ιταλία, είναι το τέλειο ταξίδι.
  1. Ναύπλιο: Θές Νεοκλασική αρχιτεκτονική της πρώιμης περιόδου; Θές αρχιτεκτονική με στοιχεία της Τουρκικής παράδοσης; Θές δείγματα ενετικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα; Μια βόλτα το Νάυπλιο και στην παλιά του πόλη θα σε ταξιδέψει αυτόματα σε όλες αυτές τις περιόδους της ιστορίας μιας και ο κάθε κατακτητής που περνούσε από την πόλη άφηνε και κάτι πίσω του φεύγοντας. nafplio

Εσύ αλήθεια, για ποιόν λόγο θα ταξίδευες;

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.

post a comment