Top
Image Alt

travelscrapbook

ΤΖΟΥΜΕΡΚΑ

Αυτό που έχω καταλάβει επισκεπτόμενη την Ήπειρο, αρκετές φορές πλέον, είναι ότι η ομορφιά της είναι ανεξάντλητη. Η φύση και οι άνθρωποι, κάθε φορά, σε όποιο μέρος και να βρεθώ, με εκπλήσσουν μόνο ευχάριστα. Αυτή τη φορά είχα την τύχη να βρεθώ στα Κεντρικά Τζουμέρκα. Πιο συγκεκριμένα στο Βουργαρέλι, για να παρακολουθήσω την εκδήλωση «Ο Πράσινος Αγροτουρισμός και οι αναπτυξιακές δράσεις που χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή των Τζουμέρκων».

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο του των Κεντρικών Τζουμέρκων όπου στόχο είχε την ενημέρωση κατά κύριο λόγο, για τις επενδυτικές δυνατότητες που υπάρχουν στην περιοχή καθώς και τα επενδυτικά προγράμματα που τρέχουν για τις ορεινές περιοχές. Πέρα από αυτό όμως, είχα τη χαρά να περιηγηθώ στην ευρύτερη περιοχή και να δω η ίδια, γιατί είναι τόσο ιδιαίτερος αυτός ο τόπος. Πάμε να δούμε λοιπόν, τι ομορφιές μας προσφέρουν τα Τζουμέρκα και γιατί είναι ένας προορισμός που πρέπει να βάλεις άμεσα στη λίστα σου.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ

Τα Τζουμέρκα θα τα συναντήσεις και με την πιο ‘’επίσημη’’ ονομασία τους, δηλαδή Αθαμανικά Όρη.

Εκεί, στο νότιο τμήμα της οροσειράς της Πίνδου βρίσκονται δεκάδες χωριά, ανάμεσα σε χαράδρες, φαράγγια και απέραντη ομορφιά. Πετρόκτιστα χωριά, άγρια ομορφιά, γεφύρια και ιστορικές εκκλησίες αποτελούν το σκηνικό της περιοχής.

Σε υψόμετρο 775 μ. βρίσκεται το χωριό Βουργαρέλι. Αποτέλεσε και το κύριο σημείο της διαμονής καθώς μπορείς εύκολα να μετακινηθείς και στις γύρω περιοχές. Γραφικός πετρόκτιστος οικισμός όπου σέβεται απόλυτα τον εαυτό του μιας και η πλατεία του έχει αρκετά πλατάνια για σκιά. Μπορείς να κάτσεις να απολαύσεις από τον πρωινό καφέ σου μέχρι ένα λουκούλλειο γεύμα το βράδυ.

Λίγα μέτρα πιο κάτω και σχεδόν απέναντι από το Δημαρχείο, βρίσκεται ο χώρος ‘’Κύτταρο Τέχνης Τζουμέρκων’’. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό σωματείο όπου σκοπό έχει τη διάδοση των πολιτιστικών αξιών και την προβολή της οποιασδήποτε μορφής τέχνης και πολιτιστικής κληρονομιάς. Στο χώρο του ‘’Κυττάρου’’ θα δεις έκθεση φωτογραφίας του σπουδαίου φωτογράφου Κώστα Μπαλάφα. Τόπος καταγωγής του καλλιτέχνη είναι το χωριό Κυψέλη που βρίσκεται στην περιοχή. Επιπλέον, εκτίθενται και φωτογραφίες του κου Νίκου Μανούση. Είναι φωτογράφος και ο άνθρωπος που βρίσκεται πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια που γίνεται στον χώρο ‘’Κύτταρο Τένχης’’.

ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Πολύ κοντά βρίσκεται και η Μονή Αγ. Γεωργίου. Πρόκειται για μια ιστορική Μονή καθώς είναι το σημείο στο οποίο κηρύχθηκε η επανάσταση του 1821 από οπλαρχηγούς της περιοχής και τον Γεώργιο Καραϊσκάκη. Θα ακούσεις να την αναφέρουν και Αγ. Λαύρα της Ηπείρου και όχι άδικα λοιπόν. Πέρα από αυτό όμως, αποτελεί και ένα εξαιρετικό δείγμα βυζαντινής αρχιτεκτονικής. Χτισμένη από το 1714 παρακαλώ, όπως μαρτυράει επιγραφή που έχει βρεθεί στο μοναστήρι.

Και μιας και είμαστε σε αυτό το κομμάτι, της αρχιτεκτονικής, εξαίσιο δείγμα ναού και πολύ σημαντικό κιόλας, είναι και η Κόκκινη Εκκλησιά. Βρίσκεται στον οικισμό Παλαιοχώρι, 3χλμ μόλις από το Βουργαρέλι. Ναός ο οποίος χρονολογείται από τον 13 αιώνα και οφείλει ο όνομά του στο κόκκινο τούβλο που έχει χρησιμοποιηθεί για την τοιχοποιία του. Ο Ναός έχει ανοικοδομηθεί πάνω στις βάσεις αρχαιοελληνικού ναού. Στο εσωτερικό του ναού, θα μπορέσεις να δεις και τον κίονα που έχει βρεθεί και επικαλύφθηκε από τα υλικά της Βυζαντινής εκκλησίας.

ΜΙΑ ΠΑΡΑΛΙΑ ΣΤΟ  ΒΟΥΝΟ

Η περιοχή είναι ιδανική για να την επισκεφτεί κάποιος καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αν λοιπόν τύχει και βρεθείς καλοκαίρι στα Τζουμέρκα ,ένα είναι το σίγουρο. Δεν θα σου λείψει το μπάνιο σε κρυστάλλινα νερά. Μπορείς να κολυμπήσεις στην παραλία του Αχελώου που απέχει μόλις 30 λεπτά από το Βουργαρέλι. Ναι, ο δεύτερος μεγαλύτερος ποταμός στην Ελλάδα έχει  παραλίες στις όχθες του. Παραλίες από βότσαλο, δροσερά νερά, μέσα στο καταπράσινο δάσος, δημιουργούν ένα τόσο ιδιαίτερο σκηνικό. Μην ξεχάσεις να έχεις και αθλητικά παπούτσια μαζί σου, πέρα από το μαγιό σου, καθώς από το σημείο του πάρκινγκ υπάρχει μια ολιγόλεπτη χωμάτινη κατάβαση για να φτάσει κάποιος κάτω. Εκεί, θα συναντήσεις και την κρεμαστή γέφυρα Γλύστρα ή Γκολφάρι. Καλό θα είναι να έχεις μαζί σου και νερό καθώς και κάποιο σνακ και πίστεψέ με, δεν θα θέλεις να φύγεις.

Έξτρα πληροφορία: Ο Αχελώος στην αρχαιότητα λατρευόταν σαν θεός. Ήταν γιός της Τηθύος και του Ωκεανού και πατέρας των Νυμφών και των Σειρήνων. Φυσικά ήταν και προπάτορας όλων των ποταμών. Ο μόνος που κατάφερε να τον τιθασεύσει ήταν ο Ηρακλής.

ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ

Η Κυψέλη, είναι ένα χωριό που βρίσκεται αρκετά κοντά στο Βουργαρέλι. Τοποθετείται ανάμεσα στις κορυφές ‘’Τζούμα’’ και ‘’Φτελιά’’ των Τζουμέρκων. Σαν βρεθείς εκεί, πέρα από το φυσικό τοπίο και το γραφικό χωριό, μπορείς να επισκεφτείς το λαογραφικό μουσείο. Εκεί, ο κος Παντελής Καραλής, έχει συγκεντρώσει ανά τα χρόνια ενδυμασίες, εργαλεία, σκεύη, αργαλειούς και οτιδήποτε αφορούσε τόσο την καθημερινή ζωή όσο και την επαγγελματική καθημερινότητα των κατοίκων της υπαίθρου. Το μουσείο αριθμεί πάνω από 1800 αντικείμενα.

Ήπειρος σημαίνει ένα πράγμα. Γεφύρια. Δεν γινόταν να βρίσκομαι στην περιοχή και να μην επισκεφτώ τουλάχιστον ένα γεφύρι. Σε απόσταση περίπου μιας ώρας από το Βουργαρέλι, βρίσκεται το γεφύρι της Πλάκας.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο μονότοξο γεφύρι των Βαλκανίων και το 3ο μεγαλύτερο στην Ευρώπη. Χτισμένο από το 1866 στη θέση όπου υπήρχε μια παλαιά γέφυρα η οποία καταστράφηκε το 1860.  Το σημερινό γεφύρι, έχει καταρρεύσει τρεις φορές και έχει αναστηλωθεί άλλες τόσες. Δεν το σκιάζει φοβέρα καμιά. Από κάτω περνάει ο ποταμός Άραχθος και αν ανέβεις στην κορυφή του γεφυριού θα απολαύσεις την πανοραμική θέας της περιοχής

Κοντά στον οικισμό της Ράμιας, βρίσκεται το οινοποιείο της οικογένειας Λαμπράκη. Πρόκειται για ένα επισκέψιμο οινοποιείο όπου μπορείς να δοκιμάσεις τις ποικιλίες κρασίου που παράγει. Συγκεκριμένα παράγει 3 ετικέτες. Το πρώτο είναι λευκό κρασί από τις ποικιλίες μαλαγουζιά και μοσχούδι. Παράγει επίσης ερυθρό οίνο από ποικιλίες merlot και syrah. Για το τέλος άφησα το δικό μου αγαπημένο. Ροζέ ημίγλυκο κρασί από την τοπική ποικιλία ζαμπέλα. Πρόκειται για μια ποικιλία που χρησιμοποιούσαν παλαιότερα μόνο για τσίπουρο. Μπορώ να πω με σιγουριά, ότι είναι ένα από τα γευστικότερα ημίγλυκα κρασιά που έχω δοκιμάσει και φυσικά φρόντισα να προμηθευτώ και για το σπίτι. Μην φύγεις από τα την περιοχή χωρίς να δοκιμάσεις τούτο το κρασί και φυσικά χωρίς να πάρεις είτε μια φιάλη είτε έναν ασκό για το σπίτι. 

ΑΡΤΑ

Σαν πάρεις τον δρόμο της επιστροφής, μπορείς ή μάλλον κατά τη γνώμη μου, πρέπει να κάνεις μια στάση στην πόλη της Άρτας. Γιατί; Μα για να δεις από κοντά το γνωστό Γεφύρι της Άρτας, εκεί που 45 μάστορες κι 60 μαθητάδες ολημερίς το χτίζανε και εκείνο το βράδυ γκρεμιζόταν. Για να πας στο Ναό της Παρηγορίτισσας, να δεις αυτό το βυζαντινό θαύμα, όπου ο τρούλος εσωτερικά μοιάζει να αιωρείται. Χτισμένος με μια μοναδική τεχνική που δεν συναντάται αλλού, χρησιμοποιώντας τους κίονες από αρχαίους ελληνικούς ναούς. Να δεις όλες τις τοιχογραφίες εσωτερικά και φυσικά να θαυμάσεις τη μοναδική αρχιτεκτονική του.

Στον εξωτερικό χώρο, πίσω ακριβώς από τον ναό, θα δεις δυο πέτρες. Μια πιο μεγάλη και μια μικρότερη. Ο μύθος θέλει, ο πρωτομάστορας της εκκλησίας να χρειάστηκε λίγο πριν την ολοκλήρωσή της, να φύγει για να πάει σε άλλο έργο. Άφησε λοιπόν υπεύθυνο τον καλύτερό του μαθητή. Εκείνος ολοκλήρωσε τον τρούλο του ναού, τον έκανε καλύτερο από το αρχικό σχέδιο του δάσκαλου, ο δάσκαλος ανέβηκε στον τρούλο που ήταν ο μαθητής γεμάτος ζήλια, τσακώθηκαν, έπεσαν κάτω και πέτρωσαν. Η μεγάλη πέτρα λοιπόν είναι ο δάσκαλος και η μικρή ο μαθητής.

Για το τέλος, η στάση στην Άρτα πρέπει να γίνει, για να επισκεφτείς το Αρχαιολογικό Μουσείο. Ευρήματα από την αρχαία πόλη της Αμβρακίας αλλά και ολόκληρης της περιοχής πλαισιώνουν τη συλλογή του μουσείου. Προσωπική αγαπημένη αίθουσα στο μουσείο; Η αίθουσα όπου λαμβάνουν χώρα ευρήματα από τις κατοικίες στην αρχαία πόλη της Αμβρακίας.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ – ΔΙΑΔΡΟΜΗ – ΔΡΟΜΟΙ

Σαν βγεις στον πηγαιμό για τα Τζουμέρκα, ο δρόμος δεν θα είναι εύκολος. Εξηγούμαι αμέσως για να μην παρεξηγούμαι. Η Ιόνια Οδός, η γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου και η ολοκαίνουρια Ε.Ο. Αθηνών – Πατρών μας έχουν φέρει πιο κοντά από ποτέ στα Τζουμέρκα. Επειδή όμως τα χωριά βρίσκονται στην οροσειρά της Πίνδου, σαν επισκέπτης θα πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να συναντήσεις στις τοπικές μετακινήσεις δρόμους με αρκετές στροφές. Όμως, πότε η ανάβαση σε ένα βουνό ήταν εύκολη άλλωστε; Μην διστάσεις, γιατί μετά από κάθε στροφή και ‘’δύσκολη’’ διαδρομή, η ομορφιά που θα συναντάς θα σε εκπλήσσει και θα σε αποζημιώνει κάθε φορά.

Αν έχεις λοιπόν 3 ημέρες στη διάθεσή σου για να δεις κάποια βασικά σημεία της περιοχής, θα πρότεινα να ακολουθήσεις το παραπάνω πρόγραμμα. Αυτό που ακολούθησα κι εγώ και έζησα σε αυτό το οδοιπορικό. Αν μου άρεσε η περιοχή; Την λάτρεψα. Σχεδόν αγνά μέρη, χωρίς μαζικό τουρισμό, ανάμεσα στη φύση, είναι ακριβώς ό,τι χρειάζεσαι σαν επισκέπτης. Αν είδα όλα όσα ήθελα να δω; Φυσικά και όχι. Η ομορφιά είναι ανεξάντλητη και τα μέρη τόσο πολλά που σίγουρα θα χρειαζόμουν παραπάνω ημέρες ή και εβδομάδες. Αν θα επέστρεφα στα Τζουμέρκα; Από εμένα είναι ΝΑΙ. Θα επέστρεφα κάθε εποχή του χρόνου. Να δω τη φυσική ομορφιά σε κάθε στάδιό της. Θα επέστρεφα να δω όλα όσα δεν πρόλαβα. Καταρράκτες και σπηλιές. Θα επέστρεφα ξανά σε όλα εκείνα που είδα και έζησα σε αυτό το ταξίδι καθώς μια φορά δεν είναι αρκετή.

Τι λες, φύγαμε για Τζουμέρκα;

Ε.Φ.

*Disclaimer: Στην περιοχή βρέθηκα καλεσμένη μαζί  με δημοσιογράφους του τουριστικού και γαστρονομικού ρεπορτάζ καθώς και συνοδεία από κλιμάκιο υπηρεσιακών παραγόντων του ΥΠΑΑΓ  για να παρακολουθήσω τη δράση – ημερίδα «Ο Πράσινος Αγροτουρισμός και οι αναπτυξιακές δράσεις που χρηματοδοτεί το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης στην περιοχή των Τζουμέρκων» που διεξήχθει στο  Βουργαρέλι Άρτας και πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Βουργαρελίου. Το κείμενο βασίζεται αποκλειστικά σε προσωπική άποψη και εμπειρία.

Ευχαριστώ το ξενοδοχείο Rouista Resort για τη φιλοξενία.

Περισσότερα από τα ταξίδια μου μπορείς να δεις εδώ

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου του σε άλλους ιστότοπους χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

ΕΝΑ ΓΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΑ ΤΡΙΚΑΛΑ

4,262

post a comment