ΗΠΕΙΡΟΣ. ΕΝΑΣ ΤΟΠΟΣ ΙΔΑΝΙΚΟΣ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΕΠΟΧΗ
Υπάρχουν κάποια μέρη στον κόσμο, όπου είναι ιδανικοί προορισμοί για κάθε εποχή. Ένα από αυτά είναι η Ήπειρος. Κάθε εποχή αλλάζει και περιμένει τον επισκέπτη να την ανακαλύψει σαν να είναι ένα καινούριο μέρος κάθε φορά. Η Ήπειρος, άνοιξη προς καλοκαίρι, είναι καταπράσινη, ανθισμένη, με ιδανική θερμοκρασία και τόσα μέρη που σε περιμένουν να τα δεις, να τα περπατήσεις, να τα αισθανθείς. Όποια εποχή και να σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εκεί, ένα είναι σίγουρο. Η Ήπειρος δεν θα σε απογοητεύσει ποτέ.
ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ
Σύμφωνα με τη μυθολογία, στον ποταμό Αχέροντα ήταν το πέρασμα για τον κάτω κόσμο. Εκεί, ο Ερμής, παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα για να καταλήξουν στον Άδη. Ο κάθε νεκρός έπρεπε να πληρώσει έναν οβολό για να περάσει απέναντι. Όταν μια ψυχή δεν είχε να πληρώσει το αντίτιμο, ο μύθος λέει ότι εγκλωβιζόταν στην περιοχή για 100 χρόνια.
Δεν ξέρω αν οι αρχαίοι διάλεγαν πάντα ονειρικά σημεία για τους μύθους τους. Ξέρω όμως ότι ο Αχέροντας είναι ένα σημείο που μοιάζει με μικρό παράδεισο. Η περιοχή την άνοιξη είναι στα καλύτερά της και σας επισκέπτης, πέρα από τη βόλτα σου στις όχθες του ποταμού, μπορείς να δοκιμάσεις να κάνεις μια από τις διαδρομές rafting που προσφέρει. Ο ποταμός δεν είναι ιδιαίτερα ορμητικός εκείνη την εποχή, κάτι που τον καθιστά ιδανικό ακόμα και για τους πιο αρχάριους του είδους.
ΣΟΥΛΙ
Φυσικά και αν επισκεφτείς την Ήπειρο, αξίζει να κάνεις μια στάση και στο Σούλι. Εκεί, μπορείς να ανέβεις μέχρι τον Άγιο Δονάτο, και να αγναντέψεις το Κούγκι. Προετοιμάσου για μια διαδρομή μέσα στη φύση αλλά ταυτόχρονα με αρκετές στροφές. Μόλις φτάσεις στην κορυφή, μπορείς να δεις απέναντι, πάνω στον βράχο, τον ιστορικό πύργο. Εκεί, όπου το 1803, ο καλόγερος Σαμουήλ μαζί με άλλους 6 Σουλιώτες, ανατίναξαν την αποθήκη με τα πυρομαχικά. Με αυτή την πράξη αυτοθυσίας, παρέσυραν στο θάνατο και τους Τούρκους πολιορκητές.
Στην επιστροφή, μια στάση στο χωριό Σαμονίδα επιβάλλεται. Γιατί; Μα για να επισκεφτείς τον Ξενώνα Σουλίου. Πέρα από την διαμονή, μπορείς να απολαύσεις το καταπληκτικό παραδοσιακό φαγητό. Τοπικά προϊόντα συνθέτουν κάθε παραδοσιακό πιάτο και κάνουν το κάθε γεύμα μια ξεχωριστή και μοναδική πεντανόστιμη εμπειρία. Προσωπικό αγαπημένο; Η Κροθόπιτα. Παραδοσική Ηπειρώτικη πίτα, με ρύζι και κρέας. Τι το ξεχωριστό έχει; Το φύλλο υπάρχει μόνο περιμετρικά, και κυριαρχεί το ρύζι στο κέντρο της πίτας. Συνήθως πρόκειται για ένα γιορτινό πιάτο και το κρέας που χρησιμοποιείται είναι αρνί. Στον Ξενώνα Σουλίου, δοκίμασα κροθόπιτα με ρύζι και κοτόπουλο και ήταν από τα καλύτερα και νοστιμότερα πιάτα που δοκίμασα σε ολόκληρο το ταξίδι.
Φεύγοντας και από τη Σαμόνιδα, μπορείς να επισκεφτείς τους μύλους Σουλίου. Φυσική ομορφιά, πλατάνια, οι όχθες του ποταμού Αχέροντα, και ένα παραδοσιακό καφενείο συνθέτουν το σκηνικό. Μάλιστα, το συγκεκριμένο καφενείο, είναι κτισμένο πάνω σε έναν παραδοσιακό νερόμυλο ο οποίος είναι πλήρως λειτουργικός. Ο Κος Νικηφόρος με τη σύζυγό του Κα Κατίνα, οι οικοδεσπότες, μας υποδέχθηκαν και μας ξενάγησαν στον χώρο. Δεν έλειψε φυσικά το φίλεμα, μιας και μας κέρασαν νόστιμα σπιτικά γλυκά του κουταλιού. Αν θέλεις να νιώσεις τη γαλήνη της φύσης, να ηρεμήσεις κάτω από τα πλατάνια και να νιώσεις πραγματικά πως είναι η φιλοξενία, πρέπει να το βάλεις και αυτό στο πρόγραμμα.
ΜΕΤΣΟΒΟ
Στο Μέτσοβο, σαν επισκέπτης, πέρα από τις βόλτες στα γραφικά σοκάκια, μπορείς να απολαύσεις και μοναδικές εμπειρίες όπως η περιήγηση και η ξενάγηση στο ‘’Μαντάνι’’ και η οινογνωσία στο Οινοποιείο ‘’Κατώγι Αβέρωφ’’. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Λίγο πριν φτάσεις στο Μέτσοβο, βρίσκεται το Ανθοχώρι Μετσόβου. Πιο συγκεκριμένα, απέχει 6 χιλιόμετρα από τον Κόμβο της Εγναντίας Οδού στο Μέτσοβο. Εκεί υπάρχει το Μουσείο Υδροκίνησης Ανθοχωρίου ‘’Μαντάνι’’. Είναι το μεγαλύτερο μουσείο υδροκίνησης στην Ελλάδα. Πετρόκτιστοι νερόμυλοι, νεροτριβές και μαντάνια*, μαζί με το πέτρινο κτίριο που φιλοξενεί την καφετέρια, συνθέτουν ένα μαγευτικό σκηνικό στους πρόποδες του όρους Λάκμος. Είχαμε τη χαρά να μας ξεναγήσουν στους χώρους ο Γιώργος και ο Γιάννης Γεωργίου. Τα δύο αδέρφια βρίσκονται πίσω από όλη αυτή την προσπάθεια συντήρησης και ανάδειξης των χώρων του μουσείου.
Το εντυπωσιακό είναι ότι τα κτίρια, οι κατασκευές και πολλά από τα αντικείμενα – μηχανήματα που θα δεις εκεί, χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα. Μέσα από την περιήγηση στον χώρο, θα μάθεις και θα δεις, πως αξιοποιούσαν τη δύναμη του τρεχούμενου νερού για να καλύπτουν βασικές ανάγκες της καθημερινότητας. Από το να πλυθούν ρούχα και βελέντζες* μέχρι και το άλεσμα των σιτηρών, η δύναμη του νερού είναι εκείνη που μέχρι και σήμερα κινεί τα μηχανήματα.
Φυσικά, μην παραλείψεις, μετά την ξενάγηση και την περιήγηση στον χώρο, να κάνεις μια μικρή στάση για καφέ και φαγητό. Εκεί θα δοκιμάσεις πεντανόστιμες χειροποίητες Ηπειρώτικες πίτες. Η Κα Μαρία, μας έδειξε όλα τα μυστικά της παρασκευής μιας παραδοσιακής πίτας και μας έφτιαξε μια σπανακόπιτα μπουκιά και συχώριο!
*μαντάνι: (παρωχημένο) κατασκευή σε μέρος με φυσικό ή τεχνητό καταρράκτη, για την κατεργασία (ή το πλύσιμο) των ρούχων, των κλινοσκεπασμάτων ή διαφόρων υφαντών με τη βοήθεια ειδικών ξύλινων «σφυριών» που τα χτυπούσαν, καθώς και της πίεσης, της περιδίνησης και της ανάδευσης του νερού (πηγή: Wikipedia)
*βελέντζα: μάλλινο χειροποίητο (σε παραδοσιακό αργαλειό) κλινοσκέπασμα, φτιαγμένο από μαλλί προβάτου (κυρίως) αλλά και γίδας (πηγή: Wikipedia)
Μια ωραία βόλτα ανάμεσα σε μικρά πέτρινα τοξωτά γεφύρια, τρεχούμενα νερά και νόστιμο φαγητό, δεν μπορεί παρά να ολοκληρωθεί με μια εμπειρία οινογευσίας. Ο οινοτουρισμός στα καλύτερά του λοιπόν μιας και στο Κατώγι Αβέρωφ, το γνωστό οινοποιείο στο Μέτσοβο, μπορείς να ξεναγηθείς στα κελάρια και να μάθεις τόσο για την ιστορία του οινοποιείου όσο και για τη διαδικασία παραγωγής του κρασιού. Η οινολόγος Κα Μαρία Δήμου, μας συνόδευσε και μας ξενάγησε σε όλους τους χώρους. Ύστερα από τη μοναδική εμπειρία ξενάγησης στα κελάρια, ακολούθησε οινογευσία στις ποικιλίες κρασιού που παράγει το οινοποιείο. Μια εμπειρία μοναδική όπου σου συστήνω ανεπιφύλακτα.
ΛΙΜΝΗ ΠΗΓΩΝ ΑΩΟΥ
Σε υψόμετρο 1350μ., βρίσκεται η τεχνητή Λίμνη Πηγών Αώου. Πρόκειται για την πιο μεγάλη ορεινή λίμνη στην Ελλάδα. Εκεί μπορείς να απολαύσεις τη μοναδική θέα και το φυσικό τοπίο όπου σου δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε κάποιο αλπικό μέρος. Διόλου τυχαίο βέβαια τούτο το φυσικό κάλος, μιας και βρίσκεται ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, αυτό της Πίνδου και του Βίκου Αωωού. Σαν επισκέπτης, μπορείς να πραγματοποιήσεις και κάποιες υπαίθριες δραστηριότητες όπως το να κάνεις ποδηλατάδα γύρω από τη λίμνη. Όταν βρεθήκαμε εκεί, μας περίμενε ο Κος Λευτέρης Φάφαλης, πρωταθλητής χιονοδρόμος και ιδιοκτήτης της Go Active. Η συγκεκριμένη εταιρεία ειδικεύεται σε υπαίθριες δραστηριότητες. Ανεβήκαμε λοιπόν στα ηλεκτρικά μας ποδήλατα και απολαύσαμε μια μοναδική διαδρομή γύρω από τη λίμνη. Φυσικά και όλο αυτό κατέληξε σε ένα υπαίθριο barbeque.
ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ
Στην Ήπειρο μπορείς να βρεθείς είτε οδικώς είτε αεροπορικώς. Μέσω του αεροδρομίου των Ιωαννίνων, σε σχεδόν μια ώρα είσαι στην Ήπειρο, έτοιμος/η να απολαύσεις τις ομορφιές του τόπου. Οι πτήσεις είναι συχνές και καθημερινές. Εναλλακτικά, είναι ιδανικό μέρος για roadtrip. Ξεκινάς από οποιοδήποτε σημείο της Ελλάδος, και απολαμβάνεις μοναδικές και ξεχωριστές διαδρομές μέσα στη φύση. Η Εγνατία Οδός άλλωστε, έχει κάνει σχεδόν κάθε μέρος της περιοχής εύκολα προσβάσιμο για κάθε επισκέπτη.
Τι λες, φύγαμε για Ήπειρο;
Ε.Φ.
Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την περιοχή μπορείς να επισκεφτείς την παρακάτω ιστοσελίδα:
Ευχαριστώ την Περιφέρεια Ηπείρου για την πρόσκληση. Το ξενοδοχείο Kamares Boutique Hotel & Spa για τη φιλοξενία.
*Disclaimer: Το post δεν είναι χορηγούμενο. Στην Ήπειρο ήμουν προσκεκλημένη από την Περιφέρεια Ηπείρου στα πλαίσια του έργου ‘’Δικτύωση και Προβολή του Τουρισμού’’. Το κείμενο βασίζεται αποκλειστικά σε προσωπική άποψη και εμπειρία.
Περισσότερα από τα ταξίδια μου μπορείς να δεις εδώ
*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου του σε άλλους ιστότοπους χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)