Top
Image Alt

travelscrapbook

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ

Η Αίγυπτος είναι ένας από τους πιο μυστηριώδης προορισμούς. Και όχι άδικα. Είναι ένας προορισμός όπου συνδυάζει τα πάντα. Βαθιά ιστορία, πολιτισμό, αξιοθέατα. Σίγουρα όμως δεν είναι μόνο αυτά που έχει να σου προσφέρει. Είναι μια χώρα αντιθέσεων και πολλές φορές μυστηρίου. Αυτά θα τα αποκαλύψω όμως σε άλλο post. Εδώ, θα βρεις όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι αν ετοιμάζεσαι και εσύ για το πρώτο σου ταξίδι στη χώρα των Φαραώ.

ΠΩΣ ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΠΑΣ

Ας ξεκινήσουμε γεωγραφικά. Η Αίγυπτος, βρίσκεται στη Βόρεια Αφρική. Είναι μια χώρα που βρίσκεται αρκετά κοντά στην Ελλάδα. Αεροπορικώς, σε μόλις μιάμιση ώρα, μπορείς να βρίσκεσαι στην πρωτεύουσά της, δηλαδή το Κάιρο. Η Αθήνα συνδέεται με το Κάιρο, με καθημερινές απευθείας πτήσεις. Η Aegean Airlines και η Egyptair είναι οι αεροπορικές που τις πραγματοποιούν. Επιπλέον, η Aegean Airlines, πραγματοποιεί κάποιες ημέρες τις εβδομάδας και πτήσεις προς την Αλεξάνδρεια.

👉 Κατά την άφιξή σου στη χώρα, αν είσαι κάτοχος ελληνικού διαβατηρίου, μπορείς να βγάλεις βίζα, (visa on arrival). Η βίζα κοστίζει 25€.

Δεδομένου ότι η Αίγυπτος βρίσκεται στην Αφρική, είναι λογικό να σκέφτεσαι αυτόματα ότι πρόκειται για μια ζεστή χώρα. Δεν απέχει πολύ από αυτό η πραγματικότητα. Ας πάρουμε τα πράγματα όμως με τη σειρά. Η Αίγυπτος βρίσκεται στο βόρειο κομμάτι της Αφρικής. Το Κάιρο λοιπόν έχει παρόμοιο καιρό με την Ελλάδα με 2-3 περισσότερους βαθμούς θερμοκρασία. Όσο κατεβαίνεις πιο νότια, δηλαδή στο Ασουάν και στο Λούξορ ο υδράργυρος ανεβαίνει. Εκεί η θερμοκρασίες ειδικά το καλοκαίρι είναι απαγορευτικές. Για παράδειγμα, τον Απρίλιο που βρέθηκα εγώ και στις δύο αυτές πόλεις, η θερμοκρασίες ήδη άγγιζαν τους 40°C. Έτσι λοιπόν, η καλύτερη περίοδος να επισκεφτείς την Αίγυπτο είναι οι φθινοπωρινοί – χειμερινοί μήνες. Πιο συγκεκριμένα, τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο, οι θερμοκρασίες είναι ιδανικές και δεν υπάρχει και ο συνωστισμός τουρισμών που συναντά κανείς την περίοδο των γιορτών, (high season). Εναλλακτικά, και η άνοιξη είναι μια καλή εποχή, Μάρτιος με Απρίλιο-Μάιο. Η θερμοκρασία έχει αρχίσει να ανεβαίνει, όμως επειδή είναι shoulder season, ο κόσμος έχει μειωθεί αισθητά και μπορείς να απολαύσεις τα αξιοθέατα χωρίς συνωστισμό.

ΠΩΣ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΗΘΕΙΣ ΜΕΣΑ ΣΤΗ ΧΩΡΑ

Ας ξεκινήσουμε από την μετακίνηση μέσα στο Κάιρο. Εκεί μπορείς να μετακινηθείς πολύ εύκολα και πολύ οικονομικά χρησιμοποιώντας Uber. Κατεβάζεις την εφαρμογή στο κινητό και καλείς Uber στο σημείο που είσαι να σε μεταφέρει στον προορισμό σου. Είναι η οικονομικότερη λύση και πολύ ασφαλής τρόπος μετακίνησης. Φυσικά και υπάρχουν και ταξί στο Κάιρο, όμως πριν επιλέξεις να χρησιμοποιήσεις κάποιο θα πρέπει να έχεις συμφωνήσει από πριν την τιμή. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και το μετρό.

Όσον αφορά τις εσωτερικές μετακινήσεις στη χώρα, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές. Προσωπικά, για να φτάσω στο Ασουάν από το Κάιριο, επέλεξα εσωτερική πτήση με Egyptair. Το ίδιο και για τη διαδρομή Λούξορ – Κάιρο. Οι εσωτερικές πτήσεις προς τις συγκεκριμένες περιοχές είναι συχνές και ένα ενδεικτικό κόστος είναι 60€ – 70€ ανά πτήση. Εναλλακτικά μπορείς να χρησιμοποιήσεις το τρένο. Επέλεξα αυτό το μέσον για να μετακινηθώ από το Ασουάν στο Λούξορ. Η διαδρομή είχε διάρκεια περίπου 3 ώρες και η εμπειρία μου από αυτή τη διαδρομή είναι μονάχα θετική.  Υπάρχει και νυχτερινό τρένο που ακολουθεί την πορεία του Νείλου και προσφέρεται για τη μεταφορά από Λούξορ προς Κάιρο, όπως επισης και η μετακίνηση με λεωφορεία.

ΤΑΞΙΔΙΩΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ, ΣΥΝΑΛΛΑΓΜΑ, ΙΝΤΕΡΝΕΤ

Για να ταξιδέψεις στην Αίγυπτο θα χρειαστείς διαβατήριο. Επειδή για την είσοδό σου στη χώρα απαιτείται βίζα (βλ. παραπάνω), το διαβατήριό σου πρέπει να έχει τουλάχιστον 6 μήνες ισχύ από την ημερομηνία άφιξής σου στην Αίγυπτο.

Όσον αφορά το νόμισμα, στην Αίγυπτο χρησιμοποιούν την Αιγυπτιακή λίρα, (EGP, Egyptian Pound). Η ισοτιμία είναι περίπου ως εξής: 1 ευρώ = 34 Αιγυπτιακές λίρες, (Απρίλιος 2023). Φυσικά πάντα σου προτείνω πριν ταξιδέψεις, να ελέγξεις τι ισχύει τη δεδομένη στιγμή.  Λάβε υπ’ όψη σου ότι το πλαστικό χρήμα δεν κινείται εύκολα πέρα από τα ξενοδοχεία ή κάποια πιο καλά εστιατόρια. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να έχεις επάνω σου πολλά μετρητά σε συνάλλαγμα. Υπάρχουν αρκετά ΑΤΜ, όπου μπορείς να κάνεις απευθείας ανάληψη με κάποια μικρή προμήθεια φυσικά. Αν θέλεις να κάνεις όμως ανάληψη από ΑΤΜ σε όλο τον κόσμο, χωρίς περιττές προμήθειες, μπορείς – αν δεν έχεις ήδη – να τσεκάρεις την Revolout. Άνοιξε λογαριασμό, και δεν θα χρειαστεί να ανησυχήσεις ποτέ ξανά για συνάλλαγμα και συναλλαγές στα ταξίδια σου. Αν σε ενδιαφέρει πάτησε εδώ.

Τέλος, στην Αίγυπτο δεν μπορείς να χρησιμοποιήσεις τα δεδομένα που έχεις στην Ελλάδα. Θα πρέπει λοιπόν είτε με το που φτάσεις στο αεροδρόμιο, είτε από κάποιο τοπικό κατάστημα στην πόλη που θα είσαι, να προμηθευτείς τοπική sim κάρτα. Το κόστος κυμαίνεται από 10€ έως 20€ ανάλογα με το πακέτο των gb που θα επιλέξεις. Εναλλακτικά, αν το κινητό σου παίρνει e-sim, μπορείς να κοιτάξεις εδώ τα πακέτα που υπάρχουν και να επιλέξεις το κατάλληλο για εσένα. Με τον κωδικό EIRINI909 κερδίζεις και έκπτωση στην πρώτη σου αγορά e-sim.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ

Αδιαμφισβήτητα, η πιο συχνή ερώτηση που μου γίνεται πλέον για την Αίγυπτο, είναι το αν είναι ασφαλής προορισμός. Πρόκειται για μια χώρα, όπου στο πολύ πρόσφατο παρελθόν είχε ταλαιπωρηθεί από τρομοκρατικές επιθέσεις, υπήρχαν αναταράξεις στο εσωτερικό κ.ο.κ.  Σαν επισκέπτης πλέον, θα συναντήσεις οπλισμένη αστυνόμευση και αρκετά σημεία ελέγχου αν κινηθείς στη χώρα, ειδικά όταν πας να διασχίσεις γέφυρες ή φράγματα. Γνωρίζοντας όλα αυτά, θεωρώ την Αίγυπτο, πλέον, μια ασφαλή χώρα. Έχοντας ταξιδέψει σε αρκετές πόλεις της Αιγύπτου, δεν αισθάνθηκα πουθενά φόβο. Φυσικά όλα αυτά τηρώντας κάποιους κλασσικούς κανόνες. Φυσικά και υπάρχουν μέρη και γειτονιές που καλό είναι να αποφύγεις σαν τουρίστας. Ωστόσο, κάνοντας αυτό το ταξίδι ανεξάρτητα, χωρίς κάποιο πρακτορείο κτλ, κινήθηκα αρκετά εύκολα και άνετα μέσα στη χώρα. Υπάρχει πάντα η επιλογή να προσλάβεις κάποιους local guides σε κάποιους ναούς ή αξιοθέατα, περισσότερο όμως για να σου πουν πράγματα και να μάθεις παρά για θέμα ασφάλειας.

Προσωπικά λοιπόν, ναι, θεωρώ την Αίγυπτο μια ασφαλή χώρα να ταξιδέψει κάποιος. Όμως, όπως πάντα προτείνω, καλό είναι πριν από κάθε ταξίδι να ενημερώνεσαι για την κατάσταση της χώρας στην οποία επιλέγεις να ταξιδέψεις.

EXTRA ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

 👉🏻 Το νερό στην Αίγυπτο δεν είναι πόσιμο. Απέφυγε ροφήματα με παγάκια και να χρησιμοποιείς μόνο εμφιαλωμένο νερό. Ακόμα και για τα πιο απλά πράγματα, όπως πχ να πλύνεις τα δόντια σου.

👉🏻 Φαγητό. Αν δεν σου αρέσουν τα πολλά μπαχάρια ή δεν τα αντέχει το στομάχι σου, ίσως να δυσκολευτείς λίγο με το φαγητό στη χώρα. Προσωπικό αγαπημένο πιάτο: Koshary . Εστιατόριο που δεν πρέπει να χάσεις κατά την γνώμη μου: Khufu’s restaurant. Γεύμα νοστιμότατο με θέα τις πυραμίδες. Μην ξεχάσεις μόνο να κάνεις την κράτησή σου από πριν.

👉🏻 Σε πολλούς ναούς – αξιοθέατα συνηθίζεται να σου ζητούν έξτρα tip αν θέλεις να βγάλεις φωτογραφία σε κάποιο συγκεκριμένο μέρος.

👉🏻 Επιμένουν αρκετά στο να σου πουλήσουν κάποια υπηρεσία όπως μεταφορά, βαρκάδα στον Νείλο, βόλτα με άμαξα στην πόλη κτλ. Σε κάποιες περιοχές είναι αρκετά έντονο αυτό το φαινόμενο, (Λούξορ), και σε κάποιες άλλες όχι και τόσο. Το ‘’la shukran’’ (όχι, ευχαριστώ), λοιπόν, ίσως γίνει η αγαπημένη σου φράση.

👉🏻 Μην πάρεις drone μαζί σου. Δεν επιτρέπεται όχι μόνο να το πετάξεις, αλλά να το περάσεις και μέσα στη χώρα.

👉🏻 Η περίοδος του Ραμαζανιού δεν είναι απαγορευτική για επίσκεψη. Προσωπικά, επειδή ταξίδεψα μέσα στην περίοδο του Ραμαζάνι, δεν συνάντησα καμία δυσκολία. Τα αξιοθέατα ήταν ανοιχτά όπως και τα μέρη για φαγητό. Σίγουρα, είτε είναι Ραμαζάνι είτε όχι, πριν επισκεφτείς κάποιο αξιοθέατο, πάντα να ελέγχεις τις ώρες λειτουργίας του.

Τι λες, φύγαμε για Αίγυπτο;

Ε.Φ.

*Disclaimer: Το post δεν είναι sponsored/χορηγούμενο. Στην Αίγυπτο ταξίδεψα ανεξάρτητα και οτιδήποτε αναφέρεται στο κείμενο βασίζεται αποκλειστικά σε προσωπική πείρα.

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

Περισσότερα από τα ταξίδια μου μπορείς να δεις εδώ

post a comment