Top

ΤΑΞΙΔΕΥΟΝΤΑΣ ΜΕ Erasmus+

Erasmus. Σίγουρα το έχεις ακούσει, σίγουρα το ξέρεις, και αν δεν έχεις κάνει ο ίδιος Erasmus σαν φοιτητής, σίγουρα έχεις κάποιο φίλο, γνωστό, κοντινό/μακρινό συγγενή που έχει πάει σε κάποια γνωστή ή άγνωστη για εσένα μέχρι τότε Ευρωπαϊκή πόλη για Erasmus. Τί γίνεται όμως αν δεν είσαι φοιτητής, ή δεν μπόρεσες ως φοιτητής να ζήσεις αυτή την εμπειρία, του Erasmus, του ταξιδιού και της γνωριμίας με ανθρώπους από διάφορες χώρες, με διαφορετικές κουλτούρες; Ευτυχώς υπάρχει και το Erasmus+, (Erasmus Plus).

Τι είναι όμως αυτό το Erasmus+ που δεν είχες ακούσει ή είχες ακούσει αλλά το μπέρδευες με το πρόγραμμα ανταλλαγής φοιτητών μέσω παν/ιων;

Είναι ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο από την Ευρωπαϊκή ένωση το οποίο δεν προσφέρει τη δυνατότητα μόνο σε φοιτητές αλλά σε άτομα όλων των ηλικιών ανεξαρτήτα από την ιδιότητά τους, να ανταλλάξουν γνώσεις και εμπειρίες μέσα από την διαδικασία της μη τυπικής μάθησης με ανταλλαγές short ή long term σε ιδρύματα και ΜΚΟ ανά την Ευρώπη.

Μπορείς να συμμετέχεις είτε ανεξάρτητα μέσω κάποιας ΜΚΟ που δραστηριοποιείται γύρω από αυτά τα προγράμματα. Και τις 2 φορές που ταξίδεψα με πρόγραμμα Erasmus+, έγινε μέσω της  HYP, (Hellenic Youth Participation). Βέβαια υπάρχουν αρκετές οργανώσεις, όπως οι USB, (United Societies of Balkans), Youthfully Yours GR, You in Europe, Elix/ Ελιξ  κ.α. στην Ελλάδα και αρκετές που εδρεύουν στο εξωτερκό, μέσω των οποίων μπορείς να βρείς το πρόγραμμα που σου ταιριάζει και να δηλώσεις, συμμετοχή.

Κάθε πρόγραμμα περιλαμβάνει κάποια θεματική εννότητα όπου οι συμμετέχοντες καλούνται να ”αναλύσουν” μέσω της μη τυπικής μάθησης. Τα έξοδα της μεταφοράς καλύπτονται, (μέχρι ένα συγκεκριμένο ποσό κάθε φορά), όπως και η διαμονή και διατροφή. Μην περιμένεις όμως να μείνεις σε 5άστερα ξενοδοχεία. Συνήθως είναι κάποιο hostel ή κάποια άλλη μονάδα, με αξιορεπείς συνθήκες διαβίωσης όμως κάθε φορά.

Το σημαντικό σε αυτά τα προγράμματα πέραν του ότι γνωρίζεις ένα καινούριο μέρος είναι οτι έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους, νέους κυρίως, από όλη την Ευρώπη, ανταλάσσετε απόψεις, γνωρίζετε τις χώρες τους μέσα από culture nights που διοργανόνονται, περνάτε 10 μέρες μαζί, συζητάτε, προβληματίζεστε, ξεπερνάτε όποιες αντιξοότητες μπορεί να προκύψουν και τελικά επιστρέφεις πίσω λίγο πιο γεμάτος σαν άνθρωπος απ’ ότι έφυγες.

Προσωπικά μέσα από αυτά τα προγράμματα έμαθα κι εμένα. Έμαθα τα όριά μου, ότι μπορώ να ανταπεξέλθω σε συνθήκες που μέχρι τότε δεν είχα καν φανταστεί οτι θα κληθώ να αντιμετωπίσω, όπως του να μείνω μήνα Νοέμβριο μέσα σε μια σκηνή σε ένα βουνό στα βάθη της Τουρκίας, ή να αποκλειστώ λόγω χιονοθύελας στο αεροδρόμιο στο Ικόνιο και να πρέπει να βρω τρόπο να προλάβω την πρωινή μου πτήση στην Κωνσταντινούπολη, αλλά και πολλά άλλα, μικρά ή μεγάλα, σημαντικά ή ασήμαντα. Έμαθα να συμβιώνω με άγνωστους σε εμένα μέχρι εκείνη τη στιγμή ανθρώπους, να συνεννοούμαι κι ας μην ξέρω την γλώσσα της χώρας όπου βρίσκομαι και οτι μπορώ να φάω καυτερό, πολύ καυτερό φαγητό!

 

Για να ενημερώνεσαι σχετικά με τα προγράμματα τα οποία υπάρχουν μπορείς να ακολουθήσεις τους παραπάνω Οργανσιμούς στο Facebook και μέσα από τις σελίδες τους αλλά και τα σχετικά group που υπάρχουν εκεί θα πληροφορηθείς για το τι χρειάζεται ακριβώς για να κάνεις αίτηση με σκοπό τη συμμετοχή σου στο πρόγραμμα που σου ταιριάζει.

Τι περιμένεις λοιπόν; Τα προγράμματα ανανεώνονται συνεχώς και εσύ βρίσκεσαι μια αίτηση μακριά από την επόμενη περιπέτειά σου.

*Το post δεν είναι sponsored.

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

 

0

post a comment