ΤΗΝΟΣ. ΕΝΑΣ ΠΛΗΡΗΣ ΟΔΗΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΗΣΙ.
Η Τήνος είναι ένα μέρος για το οποίο δεν ξέρω αν μπορώ να είμαι 100% αντικειμενική. Γιατί; Γιατί είναι το πιο αγαπημένο μου νησί στον κόσμο ετούτο. Είναι το μέρος εκείνο στην Ελλάδα, στο οποίο θέλω να επιστρέφω ξανά και ξανά και ποτέ δεν το χορταίνω.
ΤΟ ΝΗΣΙ
Η Τήνος ανήκει στις Βόρειες Κυκλάδες και βρίσκεται ανάμεσα στην Άνδρο και τη Μύκονο. Είναι το 3ο μεγαλύτερο σε μέγεθος νησί των Κυκλάδων. Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο επισκέπτης – ταξιδιώτης έχει τόσα να δει και τόσα να κάνει. Συνδέεται ακτοπλοϊκά τόσο με το λιμάνι του Πειραιά, όσο και με της Ραφήνας.
Από τον Πειραιά η διαδρομή διαρκεί 4 ώρες και 30 λεπτά. Από το λιμάνι της Ραφήνας, όπου τα δρομολόγια είναι συχνότερα, υπάρχουν επιλογές ανάμεσα σε ‘’γρήγορα πλοία’’ όπου το ταξίδι έχει διάρκεια μόλις 1 ώρα και 59 λεπτά, ή συμβατικά πλοία, όπου η διαδρομή διαρκεί 3 ώρες και 55 λεπτά.
Έχω ταξιδέψει για την Τήνο με όλες τις παραπάνω επιλογές. Έχει να κάνει καθαρά με το πότε εξυπηρετεί τον κάθε ένα να αναχωρήσει. Λόγω του ότι είναι ένα σχετικά μεγάλο νησί η Τήνος, καλό θα είναι σαν επισκέπτης, να διαθέτεις κάποιο μεταφορικό μέσο. Οι δρόμοι είναι αρκετά καλοί και για διαδρομές με μηχανή. Το μόνο που μπορεί να σε δυσκολέψει αν είσαι με μηχανή είναι ο πολύ έντονος αέρας, (μην ξεχνάμε, ότι κατά την μυθολογία, ο Αίολος κατοικούσε στον Τσικνιά, το ψηλότερο βουνό της Τήνου). Και όταν λέω έντονος, το εννοώ. Οι ριπές πολλές φορές φτάνουν και τα 100χλμ την ώρα.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Στην Τήνο θα βρεις παραλίες για όλα τα γούστα. Οργανωμένες και μη οργανωμένες, με άμμο ή βότσαλο, ιδανικές για παιδιά ή και πιο εναλλακτικές. Εύκολα προσβάσιμες και άλλες πιο δύσβατες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι δεν θα μείνεις παραπονεμένος. Πάμε λοιπόν να δούμε που θα κάνουμε το μπάνιο μας στο νησί:
Αν αγαπάς το serf (ή απλά σου αρέσει να κολυμπάς στο κύμα), η Τήνος είναι the place to be. Η διάσημη παραλία Κολυμπήθρα ή η παραλία Λειβάδα έχουν τις ιδανικές συνθήκες για τους λάτρεις του αθλήματος. Αν πάλι είσαι άνθρωπος… ‘’της οργάνωσης’’, στην παραλία Ρόχαρη θα βρεις το ‘’Roxari Beach’’ όπου θα σε βάλει αμέσως σε mood Καραϊβικής. Στον όρμο Καρδιανής, στο Beach Restaurant ‘’Dear John’’ θα δοκιμάσεις γευστικά πιάτα ενώ αν θέλεις κάτι πιο κοντά στη Χώρα, στον Άγιο Ιωάννη Πόρτο θα βρεις το ‘’Lala Louza’’. Αν τώρα θέλουμε παραλία ελεύθερη, προτείνω στην Κάτω Μεριά τις Αποθήκες, τον Άγιο Ρωμανό και την Απηγανιά. Στην Άνω Μεριά θα βρούμε Παχιά Άμμο, Σάντα Μαργαρίτα, Λυχναφτιά. Στην Έξω Μεριά οι επιλογές είναι αρκετές: Όρμος Γιαννάκη, Όρμος Υστερνίων, Αγία Θάλασσα, (όπου αν ακολουθήσεις το μονοπάτι στο τέλος της παραλίας θα σε οδηγήσει στην σκαλιστή μορφή του Αιόλου πάνω στα βράχια), Καβαλουρκό κ.α. Ναι, και η Τήνος χωρίζεται σε Άνω, Κάτω και Έξω Μεριά. Αν όμως πάλι, εσύ που διαβάζεις το άρθρο, είσαι άνθρωπος που δεν θέλει να απομακρυνθεί και πολύ από την Χώρα, και για εσένα υπάρχουν επιλογές. Άγιος Φωκάς, Κιόνια, Άγιος Σώστης, Αγία Κυριακή είναι μερικές από της επιλογές που έχεις.
Στις περισσότερες παραλίες θα πρέπει να διαθέτεις μεταφορικό μέσο για να φτάσεις και να είσαι έτοιμος ότι θα σε οδηγήσει σε αυτές κάποιος χωματόδρομος. Σίγουρα θα βρεις ακόμα περισσότερες παραλίες απ’ όσες αναφέρει το άρθρο. Αυτές είναι οι δικές μου αγαπημένες στις οποίες έχω πάει κάτι τις προτείνω. Μην ξεχνάμε άλλωστε, πρώτα ζούμε και μετά γράφουμε.
ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ
‘’Τι να πρωτοδείς’’ ίσως θα ήταν ένας καλύτερος τίτλος καθώς στην Τήνο θα συναντήσεις πανέμορφα χωριά τα οποία αξίζει να εξερευνήσεις ένα προς ένα μιας και θα σου δώσουν όλα κάτι διαφορετικό. Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά όμως. Μιας και βρίσκεσαι στο μέρος των περιστεριώνων, δεν πρέπει να παραλείψεις μια επίσκεψη στον Ταραμπάδο. Ναι, περιστεριώνες θα συναντάς σε όλες σου τις διαδρομές στο νησί, εκεί όμως, πέρα από τον μεσαιωνικό οικισμό, θα συναντήσεις και μερικούς από τους παλαιότερους και πιο καλοδιατηρημένους περιστεριώνες.
Η Τήνος όμως φημίζεται και για την μαρμαροτεχνία. Ο Πύργος, είναι το μέρος εκείνο όπου θα βρεις το μουσείο μαρμαροτεχνίας αλλά και το σπίτι του Γιαννούλη Χαλεπά. Φυσικά και θα περιηγηθείς και στο χωριό ώστε να θαυμάσεις τόσο τον παραδοσιακό οικισμό όσο και τα μαρμάρινα διακοσμητικά που θα συναντήσεις σχεδόν στην πρόσοψη κάθε σπιτιού. Επιπλέον, στο χωριό Λουτρά δεν πρέπει να παραλήψεις να επισκεφτείς την Μονή Ουρσουλίνων. Πρόκειται για πρώτο οργανωμένο μοναστήρι του τάγματος των Ουρσουλίνων ιδρύθηκε στην Τήνο το 1862 και σήμερα λειτουργεί ως λαογραφικό μουσείο.
Δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό εδώ το άρθρο, το χωριό Βώλακας ή Βωλάξ. Βρίσκεται στο κέντρο σχεδόν την Τήνου, χτισμένο σε οροπέδιο. Είναι γνωστό για το μοναδικό ‘’σεληνιακό’’ του τοπίο. Οι πελώριοι ολοστρόγγυλοι γρανιτένιοι βράχοι καθιστούν το μέρος σχεδόν μοναδικό στον κόσμο. Θα ακούσεις και θα διαβάσεις διάφορες εκδοχές για το πώς δημιουργήθηκαν. Μην πιστέψεις τίποτα πριν δεις το μέρος από κοντά. Μετά, μπορείς να κρατήσεις όποια εκδοχή θες σαν την πραγματική ιστορία.
Τέλος, να πούμε ότι σχεδόν όλοι οι οικισμοί – χωριά που θα δεις στην Τήνο είναι μεσαιωνικοί. Τι σημαίνει αυτό; Διώροφα σπίτια, χτισμένα δίπλα το ένα στο άλλο, στενά δρομάκια και καμάρες. Μερικοί από τους αγαπημένους μου οικισμούς που θα πρότεινα να επισκεφτείς, πέρα από όσους αναφέρθηκαν πιο πάνω, είναι τα Δυό Χωριά, η Αγάπη, τα Υστέρνια, ο Τριαντάρος μαζί με τον Μπερδεμιάρο και Καρδιανή.
ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ
Ένας από τους βασικούς λόγους που ταξιδεύω. Και η Τήνος, κατά την ταπεινή μου γνώμη, είναι ένας γαστρονομικός παράδεισος που τα έχει όλα. Αν θέλεις να δοκιμάσεις μαμαδίστικο φαγητό φτιαγμένο αποκλειστικά από τοπικά προϊόντα, ένα είναι το μέρος. Το παντοπωλείο Τερέζα στο χωριό Μυρσίνη. Ναι, πρόκειται για ένα παντοπωλείο όπου σερβίρει το πιο νόστιμο σπιτικό φαγητό. Αν πάλι θέλεις κάτι σε θαλασσινά, θα σου πρότεινα το Σαν τ’ αλάτι στην παραλία του Αγίου Φωκά. Θέα θάλασσα, πεντανόστιμα πιάτα και υπέροχο περιβάλλον. Φυσικά, δεν σερβίρει μόνο θαλασσινά, προσωπικά όμως αγαπώ το ψάρι και το επισκέπτομαι κάθε φορά που βρίσκομαι στο νησί. Για εσένα που ψάχνεις την πιο νόστιμη γαριδομακαρονάδα, ένας είναι ο προορισμός. Ο Ντίνος στον Όρμο Γιαννάκη. Από τα χάι λάητ του εστιατορίου είναι το κέρασμα μιας νόστιμης κακαβιάς στην αρχή. Στον Τριαντάρο βρίσκεται το Τριανταράκι. Μπορείς να κάτσεις από το πρωί μέχρι το βράδυ κυριολεκτικά. Γιατί; Μα φυσικά γιατί εκεί θα βρεις υπέροχα πιάτα για πρωινό, μοναδικά γλυκά, (δοκιμάζουμε γαλακτομπούρεκο όνειρο) και φυσικά νόστιμα πιάτα για κυρίως γεύμα. Στη Χώρα, για καφέ ή πρωινό αγαπημένο – σχεδόν στέκι, είναι ο Αντίλαλος. Ένα καφέ βιβλιοπωλείο, με τέλεια διακόσμηση, γεμάτο βιβλία όπου κάθε φορά που πηγαίνω, απλά δεν θέλω να φεύγω. Τέλος, στα Δυό Χωριά, το μεζεδοπωλείο Στο Καπάκι, είναι το μέρος όπου θα πιείς ουζάκι ή τσίπουρο παρέα με γευστικούς μεζέδες κάτω από την σκιά του πλατάνου που βρίσκεται στην πλατεία του χωριού.
Η Τήνος βέβαια δεν είναι μόνο αυτά. Είναι πολλά περισσότερα. Είναι τα χωριά της, είναι η αύρα της, είναι οι άνθρωποί της, είναι οι αέρηδές της. Για την Τήνο από αυτό το άρθρο θα πάρεις μια μικρή γεύση μόνο. Τους λόγους που θα σε κάνουν να αγαπήσεις το νησί θα τους ανακαλύψεις μόνος σου μόλις βρεθείς σε αυτό.
Τι λες, φύγαμε για Τήνο;
Ε.Φ.
*Disclaimer: Το post δεν είναι χορηγούμενο. Το κείμενο βασίζεται αποκλειστικά σε προσωπική άποψη και εμπειρία. Μπορείς να δεις περισσότερα ταξίδια μου εδώ
*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)
Αν θες κι εσύ να γνωρίσεις από κοντά όλα αυτά που μόλις διάβασες ή θέλεις απλά να επισκεφτείς ξανά κάποιο αγαπημένο σου μέρος, μπορείς εύκολα και γρήγορα να κλείσεις εδώ τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια.