Top
  >  LIFESTYLE   >  5+1 βιβλια για τις διακοπες

Το καλοκαίρι ισοδυναμεί με διακοπές. Διακοπές σε κάποιο κοντινό ή μακρινό νησί, διακοπές σε κάποιο κοντινό ή μακρινό μέρος, διακοπές από τη δουλειά, από το σχολείο, από το πανεπιστήμιο και γενικά από οτιδήποτε είναι η καθημερινή μας ρουτίνα. Γι’ αυτό λοιπόν ισοδυναμεί και με χαλάρωση. Προσωπικά, το διάβασμα είναι ένας τρόπος για να χαλαρώνω. Και φυσικά να ταξιδέψω σε φανταστικούς κόσμους. Και μιας και το καλοκαίρι είναι εδώ, κι αν είσαι κι εσύ ο τύπος του ταξιδιώτη που πάντα βάζει ένα βιβλίο στις αποσκευές του για συντροφιά στην παραλία, στο πλοίο, στο αεροπλάνο, στο τρένο κτλ,  συγκέντρωσα για εσένα 5+1 από τους αγαπημένους μου τίτλους για να σου κάνω φέτος την επιλογή λίγο πιο εύκολη.

1. Το κορίτσι της πτήσης 5403.

22 Δεκεμβρίου 1980. Ένα αεροπορικό δυστύχημα. 168 επιβάτες σκοτώνονται ακαριαία. Ένα κοριτσάκι 3 μηνών σώζεται. Δύο οικογένειες το διεκδικούν. Σε ποια οικογένεια τελικά ανήκει το κοριτσάκι που σώθηκε; Μυστήριο και αγωνία μέχρι το τέλος. Διαβάζεται εύκολα, γρήγορα, άμα αρχίσεις δεν θες να σταματήσεις, είναι γεμάτο ανατροπές και είναι σίγουρο ότι θα γίνει η καλύτερη παρέα σου στις παραλίες.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις “ΚΕΔΡΟΣ”

2. Λίγη Ζωή, (Little Life)

Μέσα από τις σελίδες του βιβλίου παρακολουθείς τη ζωή 4 φίλων. Από τα φοιτητικά τους χρόνια μέχρι την ενήλικη ζωή τους. Ο Τζέι Μπι, ο Μάλκομ, ο Γουίλεμ και ο αινιγματικός Τζούντ. Η συγγραφέας διηγείται τη ζωή τους συνδέοντας το μπρος-  πίσω στον χρόνο μαγικά. Συγκινητικό με έναν τρόπο καθόλου επιτηδευμένο. Με μια λέξη. Αριστούργημα. Αξίζει φέτος το καλοκαίρι να το συμπεριλάβεις στα ”απαραίτητα” για τις διακοπές.

Κυκλοφορεί στα ελληνικά από τις εκδόσεις ”Μεταίχμιο”

3. Ο άχρωμος Τσουκουρου Ταζάκι και τα χρόνια του προκυνήματός του/Kafka on the shore, (Ο Κάφκα στην ακτή)

Η απλά Χαρούκι Μουρακάμι. Γιατί όποιο βιβλίο του και να διαλέξεις θα σε μεταφέρει σε κόσμους μεταφυσικούς που μπλέκουν την πραγματικότητα με το όνειρο. Είναι από τους αγαπημένους μου συγγραφείς και θα μπορούσα να αφιερώσω ολόκληρα post για το κάθε βιβλίο του και τους μαγικούς του κόσμους. ”Ο άχρωμος Τσουκουρου Ταζάκι” και ο ”Κάφκα στην ακτή” είναι δυο από τους αγαπημένους μου τίτλους που πιστεύω ότι είναι από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα των βιβλίων του Μουρακάμι που αξίζει να τους δώσεις μια ευκαιρία.

Στο πρώτο βιβλίο διαβάζουμε για τον ήρωα Τσουκούρου Ταζάκι έναν ήρωα που είναι στο παρόν αλλά ακροβατεί στο παρελθόν του, σε απώλειες, σε όνειρα και εφιάλτες προσπαθώντας να το θεραπεύσει.

Στο δεύτερο βιβλίο συναντάμε τον ήρωα που τον λένε Κάφκα, ένα αγόρι που το έχει σκάσει από το σπίτι του, αλλά και τον όχι και ιδιαίτερα έξυπνο Νακάτα. Μέσα από τις σελίδες ο συγγραφέας μας μεταφέρει σε κόσμους όπου ψάρια πέφτουν από τον ουρανό, πέτρες είναι πύλες σε άλλους κόσμους, γάτες μιλάνε και πνεύματα βγαίνουν έξω από τα σώματα.

Τα βιβλία του Χαρούκι Μουρακάμι κυκλοφορούν στα ελληνικά από τις εκδόσεις ”ΨΥΧΟΓΙΟΣ”

4. Αόρατες πόλεις

Ένας Κινέζος αυτοκράτορας και ο λογοτεχνικός χαρακτήρας Μάρκο Πόλο που του μεταφέρεις τις εντυπώσεις του από το ταξίδι του στις πόλεις της Κινεζικής Αυτοκρατορίας. Πραγματικότητα ή αφηγήσεις ενός παραμυθά; Ο Ίταλο Καλβίνο έχει επινοήσει πενήντα πέντε πόλεις και μέσα από τις έντεκα κατηγορίες που τις έχει χωρίσει σε μεταφέρει σε κόσμους άσχημους, όμορφους, αδιάφορους αλλά πάντα αριστοτεχνικά πλασμένους. “Παίζει” με τη μνήμη, τα σημάδια, τα ονόματα, την επιθυμία και σε κάνει να θες να το διαβάσεις ”μονορούφι”.

Οι ”Αόρατες Πόλεις” κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ”Καστανιώτη”

5. Η Λεοπάρδαλη

Ο αστυνομικός ντέντεκτιβ Χάρι Χόλε, έχει αποφασίσει μετά την τελευταία περιπέτειά του, (στο προηγούμενο βιβλίο του συγγραφέα Jo Nesbo ”Ο Χιονάνθρωπος”), αποφασίζει να πάρει λίγο χρόνο για τον εαυτό του. Ενώ βρίσκεται στο Χονγκ Κονγκ, ανεξιχνίαστοι φόνοι και ένας ψυχοπαθής δολοφόνος τον ξαναφέρνουν πίσω στη δράση.

Σκοτεινή Σκανδιναβία, ατμοσφαιρική αφήγηση, αγωνία μέχρι την τελευταία σελίδα, ανατροπές, ένας χαρισματικός ντέντεκτιβ και πλοκή που σε κρατάει μέχρι το τέλος μιας και προσπαθείς κι εσύ να βρεις τον δολοφόνο. Ο συγγραφέας Jo Nesbo, πιστεύω οτι είναι ο master της αστυνομικής λογοτεχνίας. Μια σειρά από αστυνομικά μυθιστορήματα, με πρωταγωνιστή τον ντέντεκτιβ Χάρι Χόλε μπορούν να σου κρατήσουν συντροφιά αν ψάχνεις το μυστήριο και την συνεχή αγωνία σε ένα βιβλίο.

Η σειρά των αστυνομικών μυθιστορημάτων του Jo Nesbo κυκλοφορεί στα Ελληνικά από τις εκδόσεις “ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ”

+1. The World

Το καλύτερο φυσικά και το αφήνουμε πάντα για το τέλος. Για εσένα κι εμένα που ονειρευόμαστε συνεχώς νέους προορισμούς. Μέσα από περίπου 950 σελίδες ξετυλίγεται ένας ταξιδιωτικός οδηγός για όλο τον κόσμο. Κάθε πιθανό και απίθανο μέρος, με αλφαβητική σειρά, και μικρά tips για το τι πρέπει να δεις, να φάς, πότε να πάς κτλ. Απαραίτητο για να τσεκάρεις τα μέρη που έχεις πάει μέχρι τώρα με σκοπό να γεμίσεις όλες τις σελίδες του.

Κυκλοφορεί από τη σειρά ταξιδιωτικών οδηγών ”Lonely Planet”

*Το κείμενο δεν είναι sponsored.

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

post a comment