Top
Image Alt

travelscrapbook

ΠΑΡΓΑ

Θέλεις να κάνεις ονειρεμένες διακοπές στην Ελλάδα; Θέλεις να βρεις έναν προορισμό που να απέχει μόνο λίγες ώρες τόσο από Αθήνα όσο και από Θεσσαλονίκη; Θέλεις να μοιάζει με νησί αλλά να μην είναι και να μπορείς να πας εύκολα με το αμάξι; Θέλεις μήπως να βρεις έναν προορισμό με απίθανες παραλίες και νερά; Τότε σου έχω τη λύση. Η Πάργα είναι για σένα! Πάμε;

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ

Το τελευταίο κομμάτι της Ιονίας Οδού που δόθηκε φέτος στην Αμβρακία, ‘’έφερε’’ την Πάργα κοντά τόσο στην Αθήνα όσο και στην Νότια Ελλάδα. Σε 4,5 περίπου ώρες, (420 χλμ) από την Αθήνα, μετά από μια άνετη διαδρομή (Ολυμπία – Ιονία οδός), βρίσκεσαι σε τούτο το μαγικό μέρος που μοιάζει με νησί αλλά δεν είναι. Άλλωστε, φέτος το Πάσχα, όπως ανέφερε και ο δήμαρχος, Κος Νίκος Ζαχαριάς, ο κόσμος ήταν τόσος που θύμιζε 15αύγουστο. Από τη Βόρεια Ελλάδα και συγκεκριμένα από τη Θεσσαλονίκη, η Πάργα απέχει κάτι λιγότερο από 350 χλμ, γεγονός που την καθιστά ιδανικό προορισμό της Ηπειρωτικής χώρας, είτε βρίσκεσαι στον Βορρά είτε στον Νότο.

ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ 

ΠΑΡΓΑ

 Η Πάργα αποτελεί ένα από τα πιο πολυσύχναστα τουριστικά θέρετρα της περιοχής της Ηπείρου και όχι άδικα. Ένα από τα χαρακτηριστικά της πόλης είναι πως έχεις την αίσθηση ότι είσαι σε νησί ενώ δεν είσαι. Κάτι που μου το έλεγαν αλλά δεν το πίστευα μέχρι να το νιώσω και εγώ με την επίσκεψή μου σε αυτή. Σαν βρεθείς στην Πάργα λοιπόν δεν γίνεται να μην μαγευτείς από την ενετική αρχιτεκτονική και να αναφωνήσεις όπως και εγώ πως έχει ένα κάτιτις από Cinque Terre τούτο το τοπίο που αντικρύζεις μπροστά σου. Περιηγήσου το απόγευμα στα λιθόστρωτα σοκάκια, απόλαυσε τη βόλτα σου στο μεσαιωνικό κάστρο και απόλαυσε τις διακοπές σου σε ένα από τα αγαπημένα μέρη του Αριστοτέλη Ωνάση. Λάβε υπ’ όψη σου ότι ο τουρισμός στην περιοχή ξεκινάει από τέλη Μάρτη και κορυφώνεται τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

ΠΟΤΑΜΟΣ ΑΧΕΡΟΝΤΑΣ

Σύμφωνα με την μυθολογία, ο ‘’ψυχοπομπός’’ Ερμής παρέδιδε τις ψυχές των νεκρών στον Χάροντα. Για να μπορέσει κάθε ψυχή να περάσει στο βασίλειο του Άδη, έπρεπε να δώσει και το ανάλογο αντίτιμο για τη μεταφορά, δηλαδή έναν οβολό. Σήμερα αποτελεί ένα από τα πιο ιδιαίτερα σημεία της περιοχής και φυσικά αξίζει να τον επισκεφτείς. Πρόκειται για έναν ποταμό μήκους 53 χιλιομέτρων όπου ξεκινάει από το όρος Τόμαρος και εκβάλει στον Όρμο Φανάρι. Εκεί είναι που μπορείς σαν επισκέπτης να κάνεις και βαρκάδα και να περιηγηθείς ανάμεσα στη σπάνια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής. Άλλωστε,  το μαγευτικό τοπίο με τα πεντακάθαρα νερά που θα συναντήσεις είναι ενταγμένο στο Δίκτυο Natura 2000. Ο Αχέροντας όμως δεν είναι μόνο η διαδρομή για τον Κάτω Κόσμο. Πλέον έχει εξελιχθεί σε έναν χώρο όπου μπορείς σαν επισκέπτης να κάνεις rafting, canoe – kayak, ποδηλασία και πολλά άλλα ενώ φυσικά μπορείς να απολαύσεις το κολύμπι σου στα κρυστάλλινα και παγωμένα θα έρθω να συμπληρώσω εγώ, νερά του.

Extra tip: Αν είσαι λάτρης της πεζοπορίας και του ποδηλάτου σημείωσε πως υπάρχουν στην περιοχή, (και στην Πάργα και στο Φανάρι) ήδη περιπατητικές διαδρομές ενώ γίνεται προσπάθεια να φτάσουν τα 42χλμ συνολικά οργανωμένων διαδρομών. Ταυτόχρονα, σε μια προσπάθεια του δήμου για πράσινη ανάπτυξη, αναμένεται να δημιουργηθεί ποδηλατοδρόμος δίπλα στον Αχέροντα ώστε ο δήμος να είναι σε θέση να παρέχει στον επισκέπτη εναλλακτικές και υψηλού επιπέδου περιβαλλοντικές παροχές.

ΝΕΚΡΟΜΑΝΤΕΙΟ

 Ένα από τα πιο γνωστά Μαντεία της αρχαιότητας βρίσκεται στην Πάργα και πιο συγκεκριμένα στο χωριό Μεσοπόταμος. Φυσικά και πρόκειται για το Νεκρομαντείο του Αχέροντα. Το συγκεκριμένο μαντείο διέφερε από τα υπόλοιπα, (πχ, το Μαντείο των Δελφών και της Δωδώνης), καθώς οι επισκέπτες δεν αιτούνταν χρησμό. Αντίθετα, υπήρχε ολόκληρη τελετουργία ώστε να έρθουν οι επισκέπτες σε επαφή με ήχους και είδωλα των νεκρών τους. Μέσα σε αυτή την τελετουργία που είχε διάρκεια περίπου 30 ημέρες – έναν σεληνιακό μήνα- οι επισκέπτες περνούσαν από διάφορα στάδια τα οποία είχαν ως σκοπό την κάθαρσή τους ώστε να μπορέσει ο νεκρός να επικοινωνήσει μαζί τους και να μεταφέρει το μήνυμά του. Αυτά τα στάδια περιλάμβαναν νηστεία, ειδική διατροφή, λουτρά, θυσίες κτλ. Οι πιστοί κατά τη διάρκεια διέμεναν σε δωμάτια ειδικά διαμορφωμένα. Αυτά τα δωμάτια τα οποία σχημάτιζαν σχεδόν έναν λαβύρινθο μεταξύ τους καθώς και τα δωμάτια των ιερέων μπορείς να δεις σήμερα καθώς και τα μεγάλου μεγέθους κιούπια που έχουν βρεθεί στον χώρο. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε για εμένα ο υπόγειος θάλαμος. Πρόκειται για ένα μυστικό δωμάτιο, βρίσκεται 15 μέτρα κάτω από τη γη, είναι πλήρως διατηρημένο και επισκέψιμο και εκεί κατέβαζαν οι ιερείς τους πιστούς στο τελευταίο στάδιο της τελετουργίας. Αποτελείται από 12 τόξα και φυσικά έχουν γίνει μελέτες αναφορικά με το μυστήριο της ακουστικής του ή μάλλον καλύτερα, το μυστήριο της απουσίας ήχου μέσα σε αυτό. Ο χρόνο αντήχησης λοιπόν του θορύβου βάθους είναι τόσο χαμηλός, κάτι που το καθιστά σχεδόν έναν ανηχοϊκό θάλαμο.

Όλη η περιήγηση στον χώρο φυσικά και δεν θα ήταν ίδια χωρίς τον Κο Σπύρο Ράπτη, τον αρχιφύλακα του Μαντείου όπου μοιράστηκε μαζί μας όλες αυτές τις εξαιρετικές πληροφορίες. Άλλωστε, μια επίσκεψη στον Αχέροντα και στην ευρύτερη περιοχή δεν θα είναι ποτέ ολοκληρωμένη χωρίς μια στάση στο Νεκρομαντείο του Αχέροντα.

VILLAGE HOPPING

 Έχοντας την Πάργα σαν βάση, μπορείς να συνδυάσεις και την επίσκεψή σου σε αρκετά  χωρία στην τριγύρω περιοχή όπου το κάθε ένα έχει να σου προσφέρει και μια μοναδική εμπειρία. Η Αμμουδιά για παράδειγμα είναι το χωριό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις μια στάση ώστε να απολαύσεις την βαρκάδα στον Αχέροντα. Σε αυτή τη βαρκάδα μην ξεχνάς, πέρα από τη διαδρομή που ακολουθούσαν οι ψυχές με τον Χάρο για να πάνε στον Κάτω Κόσμο, θα δεις και την πλούσια χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, θα απολαύσεις τους ήχους της φύσης ενώ, μην ξεχνάς, θα έχεις την ευκαιρία να βουτήξεις και λίγο το χέρι σου στο αθάνατο νερό και που ξέρεις; Ίσως γίνεις και εσύ άτρωτος άνθρωπος. Ο Μεσοπόταμος επίσης, είναι ένα μέρος όπου σχεδόν επιβάλλεται μια στάση για την επίσκεψη στο Νεκρομαντείο και όχι μόνο. Τα τελευταία χρόνια έχει αρκετές επιλογές τόσο διαμονής όσο και εστίασης οπότε σίγουρα, είναι ένα μέρος που δεν περνά απαρατήρητο. Άλλες επιλογές φυσικά είναι η Αγιά. Ένα από τα πιο δημοφιλή χωριά της περιοχής καθώς προσφέρει μοναδική θέα και δεν έχει τίποτα να ζηλέψει από τα χωριά του Πηλίου. Αν σε βγάλει ο δρόμος σου προς τα εκεί, μην ξεχάσεις πως εκεί θα δεις και το κάστρο του Αλή Πασά. Κατηφορίζοντας, θα συναντήσεις ένα πολύχρωμο χωριό ονόματι Ανθούσα. Ένα χωριό μέσα στο πράσινο ενώ διαθέτει και λαογραφικό μουσείο που στεγάζεται μέσα στον νερόμυλο της  περιοχής. Τέλος, επιστρέφοντας προς Πάργα, και μόλις 4χλμ πριν, θα συναντήσεις την Αγία Κυριακή. Εκεί, στην παραλία Λύχνος, πέρα από το μπάνιο σου που μπορείς να απολαύσεις, θα ανακαλύψεις και αρκετές θαλάσσιες σπηλιές.

Νόμιζες οι παραλίες θα έλειπαν από το village – hopping; Εννοείται πως ένα ταξίδι στην Πάργα δεν είναι ολοκληρωμένο χωρίς επίσκεψη σε παραλίες και γαλαζοπράσινα νερά. Μερικές από τις οποίες πρέπει οπωσδήποτε να μπουν στη λίστα σου είναι η παραλία Μονολίθι, η μεγαλύτερη της Ευρώπης με έκταση 25χλμ, και η παραλία Βάλτος, η οποία είναι μια οργανωμένη παραλία με άμμο και βρίσκεται κοντά στην πόλη της Πάργας. Αν τώρα θέλεις να απομακρυνθείς λίγο από την περιοχή, μπορείς να επιλέξεις τόσο το Κρυονέρι και το Πίσω Κρυονέρι ενώ πάντα μπορείς να ‘’πεταχτείς’’ μέχρι τα Σύβοτα τα οποία βρίσκονται μόνο 27χλμ από την Πάργα και φημίζονται και αυτά για τις παραλίες τους.

ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΠΟΤΟ                 

 Ξέρεις πολύ καλά, ότι αυτό εδώ το blog -aka εγώ, το ειρηνάκι-  πρώτα δοκιμάζει και μετά προτείνει. Έτσι λοιπόν στην Πάργα, δοκίμασα και σου προτείνω τα δικά μου αγαπημένα. Αν θέλεις να γευτείς υπέροχα θαλασσινά και φρέσκα ψάρια, τότε στην Αμμουδιά θα πιάσεις μια θέση μπροστά το ποτάμι στον ‘’Πατέρα’’. Αν  πάλι δεν θέλεις να απομακρυνθείς από την Πάργα, αυθεντικές ελληνικές γεύσεις θα βρεις στο ‘’Veneziano’’ ΄όπου βρίσκεται στο κέντρο της πόλης, ενώ αν είσαι λάτρης της δημιουργικής μεσογειακής κουζίνας, στου προτείνω το ‘’Bianco’’. Η Πάργα όμως έχει και νυχτερινή ζωή. Υπέροχη θέα, κοκτέιλ και πιο ρομαντικές καταστάσεις θα απολαύσεις στο Med Parga ενώ αν είσαι ο άνθρωπος που θέλει να διασκεδάζει μέχρι τα ξημερώματα, όλοι οι δρόμοι θα σε οδηγήσουν στο Il Posto.

Extra tip: Μόλις ολοκληρώσεις τις δραστηριότητές σου και τις αθλοπαιδιές σου στον ποταμό Αχέροντα, στο Exo Acheron Bistro Café στη Γλυκή θα απολαύσεις το ουζάκι σου με παρέα πάντα εκλεκτό μεζέ.

ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙΣ

 Οι επιλογές για διαμονή τόσο στην Πάργα όσο και στην τριγύρω περιοχή είναι πολλές. Ωστόσο, επειδή και τα είδη των ταξιδιωτών διαφέρουν, αν είσαι ο άνθρωπός εκείνος που αναζητά την πολυτέλεια σου προτείνω το Salvatore Villas & Spa Hotel. Ένα ξενοδοχείο με πλούσια ιστορία από πίσω του, που η διαμονή και μόνο σε αυτό είναι από μόνη της μια ολοκληρωμένη εμπειρία. Αν πάλι είσαι budget-friendly ταξιδιώτης, το Bella Vista που βρίσκεται 3χλμ πάνω από την παραλία του Λύχνου είναι για σένα. Φιλικό προσωπικό, άνετα δωμάτια, πισίνα και θέα στη θάλασσα.

Τι λες; Φύγαμε για Πάργα;

Ε.Φ.

Ευχαριστώ θερμά τον δήμο Πάργας για την πρόσκληση και  τη φιλοξενία.

*Disclaimer: Το post δεν είναι χορηγούμενο. Στην Πάργα βρέθηκα ως καλεσμένη του Δήμου Πάργας και το κείμενο βασίζεται αποκλειστικά σε προσωπική άποψη και εμπειρία.

Περισσότερα από τα ταξίδια μου μπορείς να δεις εδώ

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου του σε άλλους ιστότοπους χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

post a comment