Απεραντο Γαλαζιο στην Αμοργο
Καλοκαιρινές διακοπές στην Αμοργό. Αυτό ήταν το πλάνο για φέτος τον Αύγουστο. Η αλήθεια είναι οτι κι εγώ ήμουν από αυτούς που πρωτοήρθαν σε επαφή με το νησί μέσα από την ταινία “Απέραντο Γαλάζιο”. Όταν λοιπόν, ρωτήθηκα για καλοκαιρινό προορισμό, αυθόρμητα τελείως είπα την Αμοργό μιας και πρόσφατα είχα ξαναδεί την ταινία. Το μέρος κλείδωσε αυτόματα και το επόμενο βήμα ήταν εισιτήρια και διαμονή. Η αλήθεια είναι οτι ταλαιπωρηθήκαμε αρκετά στο να βρούμε κάποιο δψμάτιο στο νησί μιας και ενάμιση μήνα πριν την ημερομηνία που θα καταφθάναμε ήταν όλα σχεδόν κλεισμένα. Μετά από αρκετά τηλέφωνα όμως, βρέθηκε το δωμάτιο στην Αιγιάλη και δεν έμεινε τίποτα άλλο παρα το να μετράμε αντίστροφα τις μέρες. Πριν φτάσω στην Αμοργό δεν ήθελα να διαβάσω αρκετά πράγματα, ήθελα να ανακαλύψω μόνη μου το μέρος και να φέρω πίσω τα δικά μου αγαπημένα όπως και έκανα.
17.30 Αναχώρηση από Πειραιά με το Blue Star Patmos, 8 περίπου ώρες ταξίδι και αποβίβαση στην Αιγιάλη 1.15 τα ξημερώματα. Η Αιγιάλη έχει ακόμα ζωή εκείνη την ώρα -αν και όταν χρειαστήκαμε κάτι από κάποιο περίπτερο ήταν όλα κλειστά, μόνο τα μεζεδοπωλεία και τα καφέ ήταν ανοιχτά- εμείς όμως προτιμήσαμε να πάμε κατευθείαν στο δωμάτιο και ννα κάνουμε μόνο μια μικρή βραδινή βόλτα ώστε ξεκούραστοι την επόμενη μέρα να εξρευνήσουμε και να γνωρίσουμε με την ησυχία μας το νησί.
Αιγιάλη
Ή Γιάλη όπως την λένε οι ντόπιοι. Είναι το δεύτερο λιμάνι της Αμοργού και βρίσκεται στη Βόρεια πλευρά του νησιού. Διαθέτει τη μεγαλύτερη αμμώδη παραλία του νησιού. Επίσης, εκεί βρίσκονται αρκετά από τα καταλύμματα του νησιού για όλα τα γούστα και τα πορτοφόλια όπως επίσης και το οργανωμένο camping. Για πρωινό ή brunch όπως το λένε και στο χωριό μου, προτίμησε το falafel ή το amorgis με θέα θάλασσα. Φυσικά όμως μην παραλείψεις να επισκεφτείς το εστιατόριο ”12 Ακορπόλεις” και φυσικά, το μουσικό καφενείο ”Αμοργιαλός” για ψημένη ρακί και πεντανόστιμους θαλασσινούς μεζέδες. Εναλλακτικά, το βραδάκι, ανέβα στην ταράτσα της ταβέρνας ”Το λιμάνι της Κυρά Κατίνας” για να απολαύσεις ψάρια με θέα. Για μπάνιο αν έχεις μεταφορικό μέσο μην κάτσεις στην Αιγιάλη. Κατευθύνσου προς την παραλία της Λεβρωσού ή προς τον Άγιο Παύλο.
Θολάρια
Τα Θολάρια απέχουν μόλις 3 χλμ από την Αιγιάλη και η μοναδική τους θέα καθώς και τα γραφικά σοκάκια του χωριού θα σε μαγέψουν. Από τα πιο όμορφα χωριά της Αμοργού. Μήν παραλείψεις να δοκιμάσεις τους κεφτέδες στο καφενείο ”Καλή καρδιά” στην πλατεία.
Λαγκάδα
Κρυμμένη ανάμεσα στα βουνά η λαγκάδα, σε πολύ κοντινή απόσταση από την Αιγιάλη βρίσκεται η Λαγκάδα. Γίνεται ορατή πρίν την τελευταία στροφή που θα σε οδηγήσει στο στην είσοδο του χωριού. Γραφικά σοκάκια, αυλές με βουκαμβίλιες, το μονοπάτι που σε οδηγεί στον Σταυρό με την μοναδική θέα, η ταβέρνα του Λουδάρου είναι μερικά από αυτά που θα σε κάνουν να κάτσεις λίγο παραπάνω. Extra tip. Αν τύχει και βρεθείς στο νησί Δεκαπενταύγουστο, σημείωσε ότι στη Λαγκάδα γίνεται ένα από τα μεγαλύτερα πανηγύρια του νησιού.
Αγία Τριάδα
Στον δρόμο προς τη Λαγκάδα, θα δεις να ξεπροβάλει μια κατάλευκη σκάλα πάνω στον βράχο και αν σηκώσεις το βλέμμα, θα δεις ένα μικρό εκκλησάκι κυριολεκτικά χωμένο μέσα στον βράχο. Σταμάτησε με το αυτοκίνητο, τη μηχανή ή με οτι μεταφορικό μέσο είσαι και ανέβα μέχρι εκεί. Όχι μόνο για τη θέα που σου δίνει στο πιάτο ολόκληρη τη βόρεια πλευρά του νησιού αλλά και για αυτή την υπέροχη σκάλα που σε οδηγεί «στον παράδεισο».
Χώρα
Η χώρα της Αμοργού θεωρείται από τις πιο όμορφες των Κυκλάδων. Και όχι άδικα. Χτισμένη ψηλά, ανάμεσα σε λόφους, για να προστατεύεται εκείνα τα χρόνια από τις επιδρομές των πειρατών, προσφέρει σήμερα πανοραμική θέα του νησιού στον επισκέπτη. Σπάνια αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα σοκάκια, οι ανεμόμυλοι και το κάστρο είναι μερικά από τα πράγματα που θα σε μαγέψουν με την πρώτη ματιά. Περπατώντας στα αρκετά στενά σοκάκια της χώρας θα συναντήσεις ”εμπροστιάδες” όπως λέγονται στην τοπική γλώσσα. Εξαιτίας του περιορισμένου χώρου, τα σπίτια ενώνονται και δημιουργούνται αυλές ή δωμάτια έτσι το δρομάκι που περνάει από κάτω είναι ”σκεπαστό”. Όλα τα δρομάκια του οικισμού ξεκινούν και καταλήγουν στο κάστρο. Μην παραλείψεις να φτάσεις μέχρι τους ανεμόμυλους για να θαυμάσεις τη θέα, να βγάλεις φωτογραφίες και προς Θεού, μην σε πτοήσει ο αέρας. Αν δεις ότι δυναμώνει μπες σε κάποιον από τους ανεμόμυλους να προστατευθείς.
Για φαγητό στην χώρα προτίμησα το ΤρανζιστοΡάκι μιας και είχα ακούσει και διαβάσει τόσα γι’ αυτό το μαγαζί και μπορώ να πω πλέον ότι αληθεύουν όλα. Καταπληκτικό φαγητό πάνω στον κεντρικό δρόμο της Χώρας. Μόνο που αν τύχεις σε εποχή με αρκετό κόσμο στο νησί, δυστυχώς θα χρειαστεί να περιμένεις αρκετή ώρα μέχρι να αδειάσει κάποιο τραπέζι. Για καφέ, γλυκό, ποτό, πήγαινε μέχρι το ”Γιασεμί”. Η ταράτσα σου δίνει τη δυνατότητα να απολαύσεις ό,τι πάρεις με θέα θάλασσα.
Η Χώρα απέχει 5 χλμ από τα Κατάπολα και 15 χλμ από την Αιγιάλη. Ακόμα και αν δεν μένεις εκεί, δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην την επισκεφτείς.
Ναυάγιο
Πηγάινοντας προς το Νότιο τμήμα το Νησιού, στην περιοχή της Καλοταρίτισσας, πριν πάτε για να πάρετε το καραβάκι που θα σας περάσει απέναντι στην Γραμβούσα, κάνε μια στάση στο Ναυάγιο “Ολυμπία”. Εμείς κάναμε και εντυπωσιαστήκαμε από το θέαμα. Υπάρχουν δυο εκδοχές για το πως ναυάγησε το πλοίο στην περιοχή. Η πρώτη λέει ότι το πλοίο “Ολυμπία” -όπου η αρχική ονομασία του ήταν “Inland”- παρασύρθηκε απο πειρατές και έτσι έμεινε το σαρί του για πάντα στην Αμοργό. Η άλλη θεωρία λέει οτι προσπάθησε να προστατευτεί από τους δυνατούς βοριάδες που φυσούσαν στην περιοχή, νόμιζε πως ο κόλπος εκεί ήταν αγκυροβόλιο, έριξε άγκυρα, αλλά οι άνεμοι το παρέσυραν και το έριξαν στα βράχια.
Όποια από τις δύο εκδοχές και να ισχύει, αξίζει να κατέβεις την σηματοδοτημένη διαδρομή μέχρι την παραλία για να το δεις από κοντά. Η παραλία δυστυχώς όταν πήγαμε εμείς ήταν αρκετά βρώμικη. Αν είσαι από τους πιο τολμηρούς, πάρε την μάσκα σου και τον αναπνευστήρα σου και πήγαινε να εξερευνήσεις το πλοίο.
Νικουριά
Η Νικουριά είναι μια από τις βραχονησίδες που βρίσκονται απένταντι από την Αμοργό. Μπορείς εύκολα να περάσεις με κάποιο από τα αρκετά δρομολόγια που κάνουν μικρά καϊκάκια. Για να περάσεις στην Νικουριά πρέπει να φτάσεις μέχρι τον Άγ. Παύλο. Εκεί, ανά μισή ώρα έχει καϊκί που σε περνάει απέναντι. Η διαδρομή μετ’ επιστροφής κοστίζει 5 ευρώ και το τελευταίο δρομολόγιο είναι στις 19.00. Διαθέτει οργανωμένη παραλία αλλά μπορείς να έχεις και τον δικό σου εξοπλισμό, (ομπρέλες, pop up σκηνές, ψάθες, πετσέτες κτλ) και να πάς να βρείς το ιδανικό μέρος για να περάσεις τη μέρα σου εκεί. Εμείς προτιμήσαμε την Οργανωμένη παραλία, και αφού κολυμπήσαμε στα πεντακάθαρα νερά, επισκεφτήκαμε και το εκκλησάκι που βρίσκεται στην βραχονησίδα, θαυμάσαμε τη θέα και φωτογραφηθήκαμε και δεν φύγαμε παρά με το τελευταίο δρομολόγιο. Να έχεις μαζί σου μάσκα γιατί ο βυθός είναι υπέροχος. Tip: έχε υπ’ όψη σου ότι όσο και να φυσάει στο νησί -και πίστεψέ με, φυσάει πολύ- σε εκείνο το σημείο δεν πιάνει σχεδόν ποτέ.
Αγία Άννα και Παναγιά Χοζοβιώτισσα
Αγία Άννα. Από τις πιο διάσημες παραλίες του νησιού. Βρίσκεται μόλις 3 χλμ μακριά από τη Χώρα. Ένα μονοπάτι σε οδηγεί στην παραλία η βρίσκεται σε έναν κολπίσκο. Χαρακτιριστικό της είναι δυο μεγάλοι βράχοι. Πήγαινε αρκετά νωρίς να βρεις το κατάλληλο μέρος για τα μπανιερά σου και απόλαυσε τα γαλαζοπράσινα νερά. Εμείς όταν πήγαμε είχε αρκετό κόσμο, οπότε προτιμήσαμε να πάμε στην παραλία ακριβώς πίσω και κάτω από το εκκλησάκι της Αγ. Άννας όπου ήταν εξίσου όμορφα. Δυστυχώς ο πολύ δυνατός αέρας δεν μας άφησε να απολάυσουμε το μπάνιο όπως θα θέλαμε.
Μιας και θα βρεθείς εκεί, θα δείς να ξεπροβάλει μέσα από τον βράχο το μοναστήρι της Χοζοβιώτισσας. Ανέβα και τα 300 σκαλιά για να φτάσεις και τότε θα καταλάβεις γιατί ονομάστηκε η ταινία “Απέραντο Γαλάζιο”. Πήγαινε πριν το μεσημέρι ή το απογευματάκι. Έτσι και θα μπορέσεις να βρεις το μοναστήρι ανοιχτό, (έχει ώρες λειτουργίας, κάτι το οποίο δεν γνωρίζαμε όταν φτάσαμε και δυστυχώς δεν το ψάξαμε), αλλά δεν θα σε ταλαιπωρήσει και ο ήλιος κατά το ανέβασμα.
Τι να δικιμάσεις
Οπωσδήποτε να δοκιμάσεις τα Αμοργιανά τυριά. Σε σαλάτα, σε πλατώ τυριών, στο σούπερ μάρκετ και πάρε μαζί σου για να φέρεις πίσω στην πόλη. Φυσικά, δεν θα φύγεις και από το νησί χωρίς να δοκιμάσεις ψημένη ρακί. Δεν σε αφήνω με τόσα λίγα όμως. Θα ακολουθήσει ξεχωριστό post με γεύσεις από την Αμοργό.
Μετακίνηση
Στην Αμοργό υπάρχει αρκετά συχνή συγκοινωνία από και προς τα λιμάνια και τη Χώρα. Εναλλακτικά, αν θες το δικό σου μεταφορικό μέσο, φρόντισε να νοικιάσεις πριν πας κάποιο αυτοκίνητο ή κάποια μηχανή. Έχε υπ’ όψη σου όμως, ότι επειδή ο δρόμος βρίσκεται σε αρκετά μεγάλο υψόμετρο, με τη μηχανή ίσως ταλαιπωρηθείς λόγω αέρα. Η διαδρομή όμως είναι παραθαλάσσια και ο δρόμος καλός από την μια άκρη του νησιού στην άλλη.
Πώς να φτάσεις εκεί
Το ταξίδι για την Αμοργό διαρκεί 8 ώρες με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Πάρος, Νάξος, Δονούσα, Αμοργός (Αιγιάλη) το ένα από τα δύο δρομολόγια της Blue Star. Το άλλο δρομολόγιο αναχωρεί από τον Πειραιά και φτάνει στην Αμοργό (Κατάπολα). Δρομολόγια για την Αιγιάλη δεν έχει κάθε μέρα.
Εναλλακτικά, μπορείς να πάς αεροπορικός μέχρι Νάξο και από εκεί με τον Σκοπελίτη, ή με κάποιο από τα δρομολόγια της Blue Star να φτάσεις στο νησί.
Διαπίστωσα και η ίδια, πως η Αμοργός είναι ένα υπέροχο μέρος, με φιλόξενους ανθρώπους και ενώ είχε αρκετό τουρισμό δεν ένιωθες καθόλου αυτό που λέμε ”βουλιάζει το νησί”. Ήταν ένα νησί που σε ηρεμούσε και σε χαλάρωνε ακόμα και στο πικ του τουρισμού του. Αυτό που μου έλεγαν όλοι, ήταν ότι ερωτεύεσαι το μέρος, και μιας και αποφασίσεις να πας, δεν έχει γυρισμό. Η αύρα του νησιού θα σε σημαδέψει για πάντα. Και είχαν δίκιο.
Μέχρι να ανέβει και το σχετικό βίντεο μπορείς να πάρεις να πάρεις μια γεύση από αυτό το μαγικό νησί μέσα από τον instagram λογαριασμό μου και από εδώ ή να επισκεφθείς το #eirini_backpacking για περισσότερους προορισμούς .
- Οι κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η Nikon D5000 με φακό Sigma 17-55, f2.8, και η GoPro Hero 4.
*Το post δεν είναι sponsored.
*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)