Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΥΡΩΠΗ   >  ΒΑΤΙΚΑΝΟ   >  Επισκεψη στο Βατικανο

Βατικανό. Η ιερή πόλη ή αλλιώς το μικρότερο κρατίδιο του κόσμου. Βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Ρώμης και έχει έκταση μόιλς 0,44 τετραγωνικά χιλιόμετρα.  Το επισκέφτηκα κατά τη διάρκεια του ταξιδιού μου στη Ρώμη και η αλήθεια είναι ότι ακόμα αναρωτιέμαι αν άξιζε η μισή και παραπάνω μέρα που του αφιέρωσα. Σίγουρα σαν εμπειρία ήταν μοναδική αλλά για τους λόγους που θα διαβάσεις παρακάτω δεν μπόρεσα να την ευχαριστηθώ όσο θα ήθελα.

Να αρχίσουμε από τα βασικά. Μιας και όπως είπα, αποτελεί κράτος εν κράτει, η είσοδος στο Βατικανό είναι μια δύσκολη πίστα από μόνη της αν τύχει και βρεθείς σε περίοδο με αρκετό τουρισμό.  Υπάρχουν 6 σημεία από τα οποία μπορείς να εισέλθει κάποιος στο Βατικανό, το κοινό όμως μπορεί να μπορεί να μπεί μόνο από την πλατέια του Αγ. Πέτρου, (piazza san pietro), ή από την είσοδο των μουσείων, στη βόρεια πλευρά του τείχους.

Ήθελα κατά κύριο λόγο να επισκεφτώ τα μουσεία, έτσι προτίμησα να ξεκινήσω από εκεί. Έφτασα σχετικά νωρίς το πρωί αλλά η ουρά ήταν ήδη μεγάλη. Η αναμονή ξεπερνούσε τις 3 ώρες. Το πρώτο λάθος ήταν που δεν είχα προνοήσει να κλείσω ηλεκτρονικά το εισιτήριό μου από την Ελλάδα ώστε να μην χρειαστεί να ταλαιπωρηθώ εκεί. Αυτά παθαίνεις όμως όταν το ταξίδι το κανονίζεις τελευταία στιγμή και δεν έχεις χρόνο να κάνεις σωστή έρευνα από πριν. Η αλήθεια είναι ότι σκέφτηκα να αναβάλλω την επίσκεψη για κάποια επόμενη ημέρα. Έλα μου όμως που τα μουσεία την Πρωτομαγιά είναι κλειστά και εγώ στις 2 Μαΐου επέστρεφα στην Ελλάδα.

Αν βρεθείς σε παρόμοια θέση, και θέλεις οπωσδήποτε να επισκεφτείς το Βατικανό να ξέρεις ότι μπορείς να βρεις κάποιο τουρ με ξεναγό που θα σου εξασφαλίζει την είσοδο και γρήγορα μάλιστα. Είναι κάτι που δεν το συνιστώ όμως μιας και οι τιμές είναι αρκετά υψηλές και θέλει αρκετό ψάξιμο για να βρεις κάτι ποιο οικονομικό και ”λογικό” θα τολμούσα να πω.

Το δεύτερο λάθος ήταν η περίοδος που διάλεξα να βρεθώ στο Βατικανό. Πρωτομαγιά. Σχεδόν τριήμερο ή long weekend όπως λένε και στο χωριό μου. Ο κόσμος ήταν τόσος που αν ήθελες να σταθείς σε κάποιο σημείο για να δείς κάτι λίγο παραπάνω απλά δεν μπορούσες. Σε παρέσυρε το πλήθος ή σου φώναζαν οι άνθρωποι του μουσείου να προχωρήσεις. Το αποτέλεσμα ήταν και να ”σπαταλήσω” πολλές ώρες στους χώρους του μουσείου μέχρι να περιμένω να δω κάποιες αίθουσες αλλά και να μην καταφέρω να απολαύσω όπως πραγματικά θα ήθελα κάποια έργα τέχνης που βρίσκονται στους χώρους του.

Για να μην βρεθείς λοιπόν κι εσύ στην ίδια θέση με εμένα, παρακάτω σου έχω ετοιμάσει έναν οδηγό με τα do’s και τα don’ts. Γιατί είπαμε, από τα λάθη μας μαθαίνουμε.

Do’s:

  • Φρόντισε να τσεκάρεις τις ημερομηνίες που θέλεις να επισκεφτείς το Βατικανό και τα μουσεία για τυχόν επίσημες αργίες που είναι κλειστά ή περιόδους με αρκετό τουρισμό αν θέλεις να αποφύγεις τα μιλιούνια κόσμου.
  • Κλείσε το εισιτήριό σου ηλεκτρονικά στην επίσημη ιστοσελίδα του Βατικνού και παράλληλα κλείσε τα αφτιά σου και τα μάτια σου σε όλες αυτές τις skip the line και guided προσφορές που θα βρείς έξω από την είσοδο των μουσείων.
  • Οπλίσου με υπομονή σε περίπτωση που η τύχη τα έφερε έτσι και βρέθηκες περίοδο με αυξημένο τουρισμό.
  • Αν βρεθείς καλοκαίρι φρόντισε να έχεις νεράκι μαζί σου
  • Μην ξεχνάς ότι μπορεί να βρίσκεσαι στην Ιταλία αλλά μπαίνοντας στο Βατικανό εισέρχεσαι σε ξεχωριστό κρατίδιο με δικούς του κανόνες. Για παράδειγμα, στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου οι γυναίκες πρέπει να έχουν κατάλληλο ντύσιμο, (να μην είναι μικροσκοπικά τα ρούχα με λίγα λόγια), και στην Καπέλα Σιστίνα απαγορεύονται οι φωτογραφίες και το να κάνεις φασαρία.

Don’ts:

  • Μην επισκεφτείς τα μουσεία Κυριακή γιατί είναι κλειστά. Εκτός και αν πρόκειται για την τελευταία Κυριακή κάθε μήνα που τότε η είσοδος είναι δωρεάν. Βέβαια ο κόσμος εκείνη την ημέρα είναι από μόνος του ένας λόγος να προτιμήσεις να φτιάξεις αλλιώς το πρόγραμμά σου.
  • Τα είπαμε και παραπάνω. Μην πας χωρίς να έχεις κλείσει το εισιτήριό σου ηλεκτρονικά.

Extra tip:

Αν επισκεφτείς τα μουσεία, μετά την Καπέλα Σιστίνα, προτίμησε την έξοδο που βρίσκεται στα δεξιά. Έτσι θα βγείς κατευθείαν στην Βασιλική του Αγίου Πέτρου και θα αποφύγεις μεγάλες ουρές. Βέβαια να ξέρεις, με αυτό τον τρόπο θα χάσεις την περίφημη ελικοειδής σκάλα, (bramante staircase), στην έξοδο των μουσείων. Εγώ χρειάστηκε να γυρίσω ξάνα πίσω, (δεν υπήρχε περίπτωση να φύγω από το Βατικανό χωρίς να έχω καταφέρει να δω τη σκάλα και να την φωτογραφίσω), από την Εκκλησία του Αγίου Πέτρου μέχρι την Καπέλα Σιστίνα, πράγμα αρκετά δύσκολο μιας και οι κανόνες εισόδου – εξόδου είναι αρκετά αυστηροί και οι φύλακες αρκετοί.

Δυστυχώς δεν πρόλαβα να ανέβω στον τρούλο και να απολαύσω τη θέα της πόλης από ψηλά, αυτό όμως μου δίνει σίγουρα την δικαιολογία για να ξανά-επιστρέψω στην Ρώμη. Αν και δεν νομίζω ότι χρειάζεται κάποια δικαιολογία για να επιστρέψει κάποιος στην Αιώνια Πόλη.

Ακόλουθησε με και στο instagram account μου για περισσότερα ή το hashtag #eirini_backpacking για εικόνες από τα ταξίδια μου.

  • Οι κάμερες που χρησιμοποιήθηκαν είναι η Nikon D5000 με φακό Sigma 17-55,  f2.8, και η GoPro Hero 4.

*Το post δεν είναι sponsored.

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου, (ν.2121/1993).

 

post a comment