
ΛΕΣΒΟΣ. ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΟΥ ΜΑΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΓΗΣ.
Αν ψάχνεις ένα νησί στην Ελλάδα που να συνδυάζει μοναδική ομορφιά και ιδιαίτερη ιστορία, σταμάτα να ψάχνεις! Σου έχω τη λύση και ακούει στο όνομα Λέσβος. Ναι, αυτό το ηφαιστειακό νησί του Βορείου Αιγαίου σε περιμένει να το ανακαλύψεις και να μάθεις τόσο για την ιστορία του τόπου αλλά και για την ιστορία του κόσμου. Ναι, καλά διάβασες. Ηφαιστειακό. Κρατήρες, καλδέρες, απολιθώματα, ιστορία. Ολόκληρο το νησί έχει αναγνωριστεί ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο από την UNESCO. Η Λέσβος διαθέτει ένα από τα 100 σημαντικότερα γεωλογικά μνημεία του κόσμου. Το Απολιθωμένο Δάσος. Είχα την χαρά να το επισκεφτώ αυτή την άνοιξη σε μια περιήγηση με επικεφαλής τον Καθηγητή και διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λάσβου Κο Νίκο Ζούρο. Εξερεύνησα όλα τα μονοπάτια της ιστορίας του νησιού, παλαιότερα και νέα. Πήγα, είδα, έμαθα και σου γράφω έναν πλήρη οδηγό για τα μέρη που πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείς.
ΑΠΟΛΙΘΩΜΕΝΟ ΔΑΣΟΣ
Το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου βρίσκεται στο δυτικό τμήμα του νησιού. Περικλείεται από τους οικισμούς Άντισσα, Ερεσός και Σίγρι. Στον οικισμό Σίγρι μάλιστα θα συναντήσεις και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους. Διαθέτει μόνιμη έκθεση όπου σαν επισκέπτης μπορείς να δεις τόσο ευρήματα από το απολιθωμένο δάσος και την ιστορία του πλανήτη να ξετυλίγεται μπροστά σου, όσο και την έκθεση με τα γεωλογικά φαινόμενα να οποία οδήγησαν στη δημιουργία του.
Είχα την τύχη να επισκεφτώ το Απολιθωμένο Δάσος την άνοιξη, την εποχή που συναντάς και τις άγριες ορχιδέες ανθισμένες, μιας και το πάρκο αποτελεί ένα σπάνιο βιότοπο για τις ποικιλίες που υπάρχουν στην περιοχή.

Το Απολιθωμένο Δάσος είναι δημιούργημα της έντονης ηφαιστειακής δραστηριότητας που υπήρχε στο νησί. Μάλιστα, οι απολιθωμένοι κορμοί, μας αποκαλύπτουν σημαντικές πληροφορίες για τα τροπικά και υποτροπικά δάση που υπήρχαν στο νησί πριν από 20 εκατομμύρια χρόνια.
Ναι, η ιστορία των κορμών και των ευρημάτων μας πάει ένα μεγάλο ταξίδι στον χρόνο. Σαν επισκέπτης, μπορείς να ακολουθήσεις τα ειδικά διαμορφωμένα μονοπάτια και να δεις όλα αυτά τα μοναδικά φυτικά απολιθώματα. Κορμοί ιστάμενοι και κατακείμενοι από πεύκα, κυπαρίσσια και σεκόγιες, βρίσκονται σε όλο το μήκος της διαδρομής.
Τα ευρήματα όμως δεν σταματάνε εκεί. Το νέο οδικό δίκτυο Καλλονής – Σιγρίου, του νησιού, που θα δοθεί στην κυκλοφορία σύντομα, αποκάλυψε αρκετά ακόμα απολιθώματα. Έτσι όλη η διαδρομή, μετατρέπεται σε ένα υπαίθριο μουσείο προσβάσιμο για όλους.
Extra Tip: Στη διαδρομή προς το Σίγρι, 3χλμ πριν τον οικισμό, βρίσκεται η θέση ‘’Φυλάκιο’’. Εκεί θα δεις έναν ιστάμενο απολιθωμένο κορμό με τις ρίζες του σε πλήρη ανάπτυξη.



ΚΟΝΤΙΝΕΣ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙΣ
Σαν βρεθείς στη Λέσβο, δεν πρέπει να παραλείψεις να επισκεφτείς τους υγροτόπους που διαθέτει. Για την ακρίβεια, διαθέτει τους περισσότερους υγροβιότοπους στην Ελλάδα. Στα πλαίσια της επίσκεψής μου στο νησί, επισκέφτηκα την Αλυκή Καλλονής. Κάθε Άνοιξη, τα πτηνά που μεταναστεύουν κάνουν αισθητό το πέρασμά τους τόσο στους παρατηρητές πτηνών όσο και στους απλούς επισκέπτες. Εκεί, από τα παρατηρητήρια που υπάρχουν, θα έχεις την ευκαιρία να δεις Μαυροπελαργούς, Φοινικόπτερα δηλαδή τα γνωστά σε όλους μας Φλαμίνγκο και πολλά άλλα.
Extra Tip: Σε συνεργασία με το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους της Λέσβου, την Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου αλλά και το Δήμο Δυτικής Λέσβου διοργανώνονται εξορμήσεις στους υγροτόπους. Μια μοναδική εμπειρία που συστήνω ανεπιφύλακτα. Για περισσότερες πληροφορίες επισκέψου τον ιστότοπο www.lesvosbirds.gr

Η Λέσβος, πέρα από την πλούσια και μοναδική φύση και ιστορία που διαθέτει – μην ξεχνάς ότι έχει αναγνωριστεί από την UNESCO ως Παγκόσμιο Γεωπάρκο– διαθέτει και πανέμορφα χωριά και οικισμούς. Τόσο παραθαλάσσιους όσο και ορεινούς. Προτείνω ανεπιφύλακτα μια στάση στην Αγιάσο. Εκεί θα απολαύσεις τη βόλτα σου σε πετρόκτιστα σοκάκια, θα θαυμάσεις τόσο την αρχιτεκτονική όσο και τις κεραμικές δημιουργίες αλλά θα δοκιμάσεις και πεντανόστιμο γαλακτομπούρεκο στο ‘’Καφές στη Χόβολη – Ο Γιαννάκης’’
Αν πάλι ψάχνεις ένα μέρος που να συνδυάζει και θάλασσα αλλά και πετρόκτιστο οικισμό, δεν πρέπει να παραλείψεις να βρεθείς στη Μόλυβο. Αν βρεθείς άνοιξη, πέρα από το κάστρο που αξίζει να επισκεφτείς, η βόλτα σου στην κεντρική αγορά θα είναι μαγική, μιας και εκείνη την εποχή ανθίζει το φυτό που λέγεται σαλκίμι και βρίσκεται κατά μήκος όλου του δρόμου.
Ένα ακόμη μέρος που πρέπει να βάλεις στο πρόγραμμά σου είναι ο παραθαλάσσιος οικισμός Πέτρα. Το όνομα του οικισμού δεν είναι τυχαίο μιας και ξεχωρίζει ο βράχος πάνω στον οποίο βρίσκεται η Παναγιά η Γλυκοφιλούσα. Μην σε τρομάξουν τα 114 σκαλιά που χρειάζεται για να ανέβεις μέχρι εκεί. Η θέα από τον ναό που ήταν πρώην φρούριο θα σε ανταμείψει.
Τέλος, στη Σκάλα Συκαμινιάς (ή Συκαμνιάς), βρίσκεται η Παναγιά η Γοργόνα. Αν είσαι φίλος της λογοτεχνίας, σίγουρα θα τη γνωρίζεις από το ομώνυμο μυθιστόρημα του Στράτη Μυριβήλη. Μάλιστα, στην περιοχή υπάρχει και η ταβέρνα ‘’Η Μουριά του Μυριβήλη’’ όπου πέρα από το εξαιρετικό φαγητό, θα δεις και τη μουριά κάτω από την οποία ο Μυριβήλης έγραφε τις ιστορίες του.

Extra tip: Αν είσαι λάτρης των παραδοσιακών προϊόντων, μην παραλείψεις να επισκεφτείς τον Μεσότοπο. Εκεί υπάρχει ο Αγροτουριστικός Συνεταιρισμών Γυναικών Μεσοτόπου όπου φτιάχνει χειροποίητα παραδοσιακά τοπικά προϊόντα.



ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ ΣΤΗ ΛΕΣΒΟ
Στη Λέσβο μπορείς να πας αεροπορικώς. Είτε από Αθήνα είτε από Θεσσαλονίκη, σε περίπου μια ώρα θα βρίσκεσαι στο αεροδρόμιο ‘’Οδυσσέας Ελύτης’’. Εναλλακτικά μπορείς να την επισκεφτείς με πλοίο από τον Πειραιά. Το ταξίδι διαρκεί περίπου 11 ώρες.
Τι λες, φύγαμε για Λέσβο;
Ε.Φ.
*Disclaimer: Στην περιοχή βρέθηκα καλεσμένη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου για να δω και να γνωρίσω από κοντά όλη τη σημαντική γεωλογική ιστορία του του νησιού. Το κείμενο βασίζεται αποκλειστικά σε προσωπική άποψη και εμπειρία.
Ευχαριστώ το ξενοδοχείο Elysion για τη φιλοξενία.
Περισσότερα από τα ταξίδια μου μπορείς να δεις εδώ