Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΥΡΩΠΗ   >  ΕΛΛΑΔΑ   >  10+1 για το Ναυπλιο

Το Ναύπλιο είναι από τους πρώτους προορισμούς που μας έρχεται στο μυαλό όταν σκεφτόμαστε κοντινή απόδραση από την Αθήνα. Προσωπικά είναι μια πόλη την οποία επισκέπτομαι από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, τουλάχιστον μια φορά το χρόνο. Έχω βρεθεί στον Ναύπλιο χειμώνα, καλοκαίρι, άνοιξη, φθινόπωρο, μικρή, μεγάλη, με παρέα με γονείς, μόνη, για βόλτα, για εκδρομή, γιατί απλά περνούσα, γιατί απλά δεν μπορώ να αντισταθώ. Παρακάτω θα βρεις 10+1 λόγους που επιστρέφω ξανά και ξανά σε αυτή την πόλη. Και σίγουρα, θα βρεις τόσους κι άλλους τόσους για να επιστρέφεις κι εσύ.

  1. Παλιά Πόλη. Δεν γίνεται να επισκεφτείς το Ναύπλιο χωρίς να περιπλανηθείς στα σοκάκια της παλιάς πόλης. Θα συναντήσεις πρώιμα νεοκλασικά κτίρια, έντονα ενετικά στοιχεία στην αρχιτεκτονική και κτίρια με αρκετά στοιχεία της Τουρκικής παράδοσης. Το Ναύπλιο υπήρξε η πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας και ο Ιωάννης Καπποδίστριας, ο πρώτος Κυβερνήτης της χώρας θέλησε να ρυμοτομηθεί η πόλη με Ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  1. Μπούρτζι. Η μικρή νησίδα μπροστά από το λιμάνι του Ναυπλίου όπου βρίσκεται και το ενετικό φρούριο της πόλης. Αξίζει να μπείς σε ένα από τα βαρκάκια που βρίσκονται στο λιμάνι και να το επισκεφτείς. Παλαιότερα λειτουργούσε και ως ξενοδοχείο.

  1. Πλατεία Συντάγματος. Δεν έχει η Αθήνα μόνο πλατεία συντάγματος. Η πρώτη δημιουργήθηκε στο Ναύπλιο, όπου σήμερα είναι από τα πιο κεντρικά σημεία της πόλης. Κάτσε σε ένα τραπεζάκι κάτω από τον μεγάλο πλάτανο που υπάρχει στην άκρη της πλατείας και απόλαυσε το παγωτό σου, τη βάφλα σου ή το ουζάκι σου με μεζέ.
  2. Παγωτό στον Ιταλό. Δεν φεύγεις από την πόλη αν δεν δοκιμάσεις παγωτό από τον Ιταλό. Το κατάστημα ονομάζεται ”Antica Gelateria di Roma”, (Φαρμακοπούλου 3 και Κομνηνού), αλλά κανείς δεν το αποκαλεί με το όνομά του. ”Πάμε για παγωτό στον Ιταλό” θα πεις και δεν θα ξέρεις τι να πρωτοδιαλέξεις από την ποικιλία χειροποίητων παγωτών που προσφέρει το κατάστημα. Προσωπικά αγαπημένα; Ότι έχει να κάνει με πεπόνι ή μπανάνα και φυσικά η σορμπέ σοκολάτα.

  1. Φαγητό στο ”αλαλούμ”. Αν δεν δοκιμάσεις και δεν δεις ο ίδιος με τα μάτια σου τα πιάτα στο ”αλαλούμ”, (Δημ. Υψηλάνη 13), ότι και να σου πω είναι λίγο.

  1. Περιηγήσου στα σοκάκια παλιά πόλης, βγάλε φωτογραφίες σε κάθε πόρτα, κάθε γωνιά, κάτω από κάθε ανθισμένη βουκαμβίλια, ανακάλυψε τα μικρά μαγαζάκια με τα παλιά παιχνίδια ή τα ευφάνταστα κοσμήματα.
  1. Δες το σημείο που σκοτώθηκε Ι. Καποδίστριας. Κάνοντας βόλτα στην παλιά πόλη αναμφίβολα θα οδηγηθείς στον ναό του Αγ. Σπυρίδωνα. Εκεί, δίπλα από την είσοδο, θα δεις τη γυάλινη προθήκη όπου υποδεικνύει το σημείο όπου σφηνώθηκε η σφαίρα που σκότωσε τον πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδας.
  2. Ψάξε μέσα στην πόλη να βρείς, το πρώτο φαρμακείο της Ελλάδαςτο πρώτο γυμνάσιο της Ελλάδας, το μουσείο κομπολγιού. Πολλές πρωτιές για το Ναύπλιο.
  3. Επίσκεψη στην πρώτη Βουλή των Ελλήνων. Πολύ κοντά στην πλατεία Συντάγματος βρίσκεται το κτίριο της πρώτης Βουλής των Ελλήνων. Με αρκετά στοιχεία της τούρκικης παράδοσης στην αρχιτεκτονική του, μιας και χτίστηκε αρχικά και λειτούργησε ως τζαμί.

10.Παλαμήδι. Είτε με αυτοκίνητο, είτε από τη θρυλική σκάλα, (λέγεται ότι απαριθμεί 999 σκαλιά, αντέχεις να τα μετρήσεις ο ίδιος να δεις αν είναι αλήθεια ή θρύλος;), αξίζει να φτάσεις στο Παλαμήδι. Θα δεις μια υπέροχη θέα προς την πόλη αλλά και το μέρος όπου λέγεται πως είχε φυλακιστεί ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης.

+1. Ακροναυπλία. Για να δεις την πόλη από ψηλά, να αγναντεύσεις τον Αργολικό κόλπο, να ερωτευθείς για πάντα αυτή την πόλη και να δώσεις υπόσχεση, ότι πάντα ο δρόμος θα φροντίζεις να σε βγάζει εδώ.

Εσύ ακόμα ψάχνεις την ιδανική κοντινή πόλη για τη μονοήμερη απόδρασή σου;

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

post a comment