Top
  >  GREEK WEEKENDLUST   >  ΤΙ ΝΑ ΔΕΙΣ ΕΝΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ ΣΤΑ ΜΕΘΑΝΑ

Τα Μέθανα τα είχα επισκεφτεί και στο παρελθόν, μικρότερη και στο πλαίσιο κάποιον οικογενειακών διακοπών. Από τότε δεν έτυχε να βρεθώ ξανά εκεί. Μιας και η μνήμη πάντα χρειάζεται ένα φρεσκάρισμα, και τα μέρη είναι για να επιστρέφουμε ξανά σε αυτά, ο δρόμος με οδήγησε στο να περάσω ένα Σαββατοκύριακο του Ιουνίου στα Μέθανα. Η αλήθεια είναι ότι δεν είχαν αλλάξει και πολλά από αυτά που μου είχαν θυμίσει οι φωτογραφίες εκείνων των περασμένων καλοκαιρινών διακοπών. Φωτογραφίες μιας περασμένης δεκαετίας. Έστω, παραπάνω από μιας. Τα Μέθανα μου θύμισαν μέρος που έχει παραμείνει ίδιο με το πέρασμα του χρόνου. Ήσυχο, με τα κτίσματα να θυμίζουν έντονα σαν να είναι βγαλμένα από παλαιά Ελληνική ταινία, με τους φοίνικες στον κεντρικό παραθαλάσσιο δρόμο της πόλης, τα μαγαζιά με τα τραπεζάκια στο πεζοδρόμιο, τα παιδιά να παίζουν στους δρόμους μέχρι αργά, ευτυχώς όχι με ένα tablet ή κινητό στο χέρι. Είπαμε, ίσως τα Μέθανα είναι χρονοπύλη που οδηγεί στο παρελθόν.

ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Τα Μέθανα, όσο και αν κάποιοι το νομίζουν, δεν είναι νησί. Η χερσόνησος των Μεθάνων βρίσκεται στο βορειοανατολικό τμήμα της Πελοποννήσου. Γενικά η περιοχή είναι γνωστή για τα λουτρά  της και το ηφαίστειο που βρίσκεται στο χωριό Καμένη Χώρα. Ναι, στα Μέθανα υπάρχει ηφαίστειο και συγκεκριμένα υπάρχουν 30 ηφαιστειακοί δρόμοι. Μαζί με τα ηφαίστεια της Μήλου της Σαντορίνης και της Νισύρου, ανήκουν στο ηφαιστειακό τόξο του νοτίου Αιγαίου. (Ευχαριστώ Wikipedia) Μιας λοιπόν που τα Μέθανα δεν είναι νησί, συνδέονται με την Πελοπόννησο με μια στενή λωρίδα γης, μήκους μόλις 1 χλμ.

ΤΟ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ

Ναι, στα Μέθανα υπάρχει ηφαίστειο. Συγκεκριμένα απαριθμεί 30 κρατήρες. Ο πιο γνωστός, και ανενεργός πλέον, βρίσκεται στην Καμένη Χώρα. Ακολουθώντας το μονοπάτι όπου είναι χαραγμένο στη λάβα, έπειτα από 30’ διαδρομή, μπορεί κάποιος να προσεγγίσει τον κρατήρα. Δυστυχώς η σηματοδότηση με πινακίδες που οδηγούν στην αρχή του μονοπατιού είναι ελλιπής και το gps σε βγάζει σε ένα σημείο που είναι αδιέξοδο. Έπειτα από αναζήτηση αρκετής ώρας, έφτασα τελικά τη στιγμή που νύχτωνε έτσι, δεν είχα την ευκαιρία να προσεγγίσω τον κρατήρα. Με αποζημίωσε όμως μια διαδρομή στο βουνό μέσα από ένα υπέροχο πευκοδάσος και ένα ακόμα πιο μαγικό ηλιοβασίλεμα.

Ηθικό δίδαγμα: Μην αφήνεις για την τελευταία μέρα τα μέρη και τα σημεία που ήταν ο λόγος που επισκέφτηκες ένα μέρος.

ΤΑ ΛΟΥΤΡΑ

Εξαιτίας του ηφαιστείου, στα Μέθανα υπάρχουν και αρκετά σημεία όπου το νερό που αναβλύζει είναι ζεστό. Τα λεγόμενα λουτρά ή Ιαματικά λουτρά. Θα τα συναντήσεις σε διάφορα σημεία, ακόμα και μέσα στην πόλη των Μεθάνων. Το χρώμα των νερών είναι σχεδόν λευκό μιας και υπάρχει θειάφι στο υπέδαφος. Δυστυχώς όμως, την περίοδο που επισκέφτηκα την περιοχή, (καλοκαίρι), ήταν πολύ έντονη η δυσοσμία από το θειάφι. Επιπλέον, τα Ιαματικά Λουτρά, (Λουτρόπολη),  παραμένουν κλειστά τα τελευταία χρόνια για το κοινό. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορα σημεία και παραλές όπου κάποιος μπορεί να απολαύσει τις θεραπευτικές ιδιότητες των νερών που αναβλύζουν. Ενδεικτικά αναφέρω τα λουτρά του Παυσανία, στον Άγιο Νικόλαο των Μεθάνων, όπου μπορεί κάποιος να απολαύσει το μπάνιο του στη μικρή τεχνητή πέτρινη πισίνα.

Σημείωση: Η πισίνα έχει μια ηλεκτρική αντλία όπου το ζεστό νερό μεταφέρεται προς τα έξω και υπάρχει και η δυνατότητα για να αδειάσει ώστε να μπει ο επόμενος επισκέπτης σε καθαρά νερά.

ΜΕΡΙΚΕΣ ΧΡΗΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Τα Μέθανα, απέχουν 180χλμ οδικώς από την Αθήνα. Σε περίπου 2 ώρες λοιπόν, ο επίδοξος επισκέπτης, έπειτα από μια διαδρομή κυρίως μέσα από πεύκα, θα έχει φτάσει στον προορισμό του. Εναλλακτικά, συνδέονται και με πλοίο από το λιμάνι του Πειραιά. Η διαδρομή διαρκεί 2 ώρες και τα δρομολόγια είναι συχνά και καθημερινά. Μπορείς πάντα να τσεκάρεις και να κλείνεις τα ακτοπλοϊκά σου εισιτήρια πατώντας εδώ

Προσωπικά τα επισκέφτηκα οδικώς, και, αν και η διαδρομή ήταν ωραία, την επόμενη φορά νομίζω θα προτιμήσω τη λύση του πλοίου από το λιμάνι του Πειραιά. 

*Disclaimer: Το post δεν είναι χορηγούμενο. Το κείμενο βασίζεται αποκλειστικά σε προσωπική άποψη και εμπειρία. Μπορείς να δεις περισσότερα ταξίδια μου εδώ

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

ΔΕΣ ΑΚΟΜΑ

Σαββατοκυριακο στη Δημητσανα

716 Το Σαββατοκύριακο στη Δημητσάνα δεν ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής, ήταν όμως σίγουρα μια αυθόρμητη.

Στο Αμστερνταμ για 72 ωρες. Ειναι αρκετες;

2,358 2008. Πατρα. Η σκέψη για Erasmus είναι έντονη. Η διαδικασία γνωστή. Γραφείο Erasmus. Ενημέρωση για τις πόλεις, αίτηση και γραφειοκρατικά, φύγαμε για μέρη μαγικά. Μπάρι και Άμστερνταμ. Οι πόλεις που μπορούσα από τη σχολή μου να κάνω Erasmus. Το […]

post a comment