Top
  >  GREEK WEEKENDLUST   >  Σαββατοκυριακο στη Δημητσανα

Το Σαββατοκύριακο στη Δημητσάνα δεν ήταν μια επιλογή της τελευταίας στιγμής, ήταν όμως σίγουρα μια αυθόρμητη. Την ορεινή Αρκαδία την είχα επισκεφτεί πριν αρκετά χρόνια, κάποιους καλοκαιρινούς μήνες. Σίγουρα όμως ήθελα να δω και αυτά τα μέρη το φθινόπωρο, την αγαπημένη μου εποχή. Αναζητώντας λοιπόν κάποιο βράδυ κοντινούς προορισμούς στην Αθήνα, δεν το σκέφτηκα και πολύ. Έκλεισα αμέσως δωμάτιο και μετρούσα τον χρόνο αντίστροφα μέχρι να έρθει η Παρασκευή που θα με οδηγήσει μακριά από την πόλη.

Περιπλανήσου στα στενά της Δημητσάνας

Τι πιο όμορφο από το να περιπλανίεσαι σε πετρόκτιστα σοκάκια, με πέτρινα σπίτια, η όμιχλη του φθινοπώρου να αχνοφαίνεται τριγύρω ενώ στην ατμόσφαιρα υπάρχει η μυρωδιά από τα αναμμένα τζάκια των τριγύρω κατοικιών. Φυσικά το κασκόλ είναι απαραίτητο και η στάση σε κάποιο από τα παρακείμενα μικρά μαγαζιά για ζεστή σοκολάτα ή οποιοδήποτε άλλο ζεστό ρόφημα επιβάλεται. Εγώ προτίμησα το  ”ΑΝΤΙΚΑ ”cafe bar εξαιτείας του εντυπωσιακού decor στο εσωτερικό του.

Δοκίμασε τοπικές γεύσεις

Φυσικά και το φαγητό δεν θα έμενε απ’ έξω. Πάντα παίζει τον πιο σημαντικό ρόλο σε όποιο ταξίδι, κοντινό ή μακρινό. Δεν δίστασα λοιπόν να δοκιμάσω τοπικές λιχουδιές όπως το τυροπιτάρι, τοπικά τυροκομικά και φυσικά τη σπεσιαλιτέ της περιοχής. Αγριογούρουνο. Προσωπικό αγαπημένο πιάτο τα μπιφτέκια από αγριογούρουνο. Και σε αυτό το σημείο είναι που οφείλω μια συγγνώμη στους χορτοφάγους αναγνώστες για όλες τις βάρβαρες σκηνές που διαδραματίσητκαν παραπάνω. I love food and I can’t help it.

Προσωπικές αγαπημένες ταβέρνες στην περιοχή που θα πρότεινα να επισκεφθεί κάποιος  είναι η ”Τεύθις” στη Δημητσάνα, ”Το λάθος” επίσης στη Δημητσάνα και αν θες να βγεις λίγο πιο έξω από τα όρια της περιοχής η ταβέρνα ”Η Κληματαριά” στη Βυτίνα.

Επίσκεψη στο κρυφό σχολειό

Οι γνώμες μπορεί να διίστανται γύρω από τον θρύλο του κρυφού σχολειού, ωστόσο στη Δημητσάνα μπορείς να το επισκεφτείς. Και τι εννοώ με αυτό; Στη Μονή Φιλοσόφου, κρυμμένο μέσα στο βουνό, υπάρχει το παλιό κτίσμα της Μονής, όπου εκεί λειτούργησε και το κρυφό σχολειό. Είτε από τη νέα Μονή Φιλοσόφου, είτε από την Ιερά Μονή Προδρόμου, μπορεί κάποιος πολύ εύκολα να φτάσει ακολουθώντας το σχετικό μονοπάτι κάθε φορά. Η διαδρομή στο μονοπάτι διαρκεί περίπου 15 λεπτά και σε κάποια σημεία είναι κατηφορική ενώ σε κάποια άλλα ανηφορική. Η μαγική εικόνα του τοπίου όμως σε αποζημιώνει.

Βόλτα μέσα στα έλατα

Η Δημητάνα βρίσκεται αρκετά κοντά με διάφορα από τα χωριά της Ορεινής Αρκαδίας τα οποία αδιαμφισβήτητα αξίζουν μια επίσκεψη. Η Βυτίνα είναι εξίσου ένας αρκετά γνωστός προορισμός. Για να πάμε από το ένα χωριό στο άλλο, οι φιλόξενοι οικοδεσπότες του Ξενώνα ”Αμανίτες”, Χαρά και Άρης, πρότειναν να ακολουθήσουμε τη διαδρομή όχι από τον κεντρικό δρόμο, αλλά από την επαριχακή οδό όπου περνάει μέσα από το βουνό. Σε όλη τη διαδρομή το τοπίο είναι μαγικό. Ελάτα παντού, μέχρι εκεί που φτάνει το μάτι σου, λίγη ομίχλη σε ορισμένα σημεία και φυσικά, μονοπάτια που μπορείς να αφήσεις το αυτοκίνητο για λίγο και να περιπλανηθείς μέσα στο δάσος.

Σίγουρα υπάρχουν αρκετά ακόμα να κάνει κάποιος στην περιοχή. Μπορεί να επισκεφτεί το υπαίθριο μουσείο υδροκίνησης ή να φτάσει μέχρι τον ποταμό Λούσιο ή ακόμα και να κάνει ένα μίνι roadtrip στα γύρω χωριά. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από ένα Σαββατοκύριακο εκεί θα επιστρέψει πίσω στους ρυθμούς της πόλης ανανεωμένος και με πανέμορφες εικόνες για αναμνήσεις.

Ε.Φ.

Δες περισσότερες εικόνες από το ταξίδι στο instagram και στα highlights

*Το post δεν είναι sponsored.

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

post a comment