Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΥΡΩΠΗ   >  ΕΛΛΑΔΑ   >  Ο δεκαλογος του Πηλιου

Πήλιο. Το ”σπίτι” των Κενταύρων. Από τα λίγα μέρη που συνδυάζουν και βουνό και θάλασσα και είναι και τα δύο εξίσου πανέμορφα. Όποια εποχή του χρόνου και να πας το Πήλιο θα βρει τον τρόπο να σε κερδίσει. Αν επιλέξεις το καλοκαίρι, η νότια πλευρά του Πηλίου θα σε αποζημιώσει με τις παραλίες της. Αν πάλι επιλέξεις το φθινόπωρο, ένα road trip στα σαν βγαλμένα από παραμύθι πορτοκαλοκόκκινα δάση θα σε αφήσει άφωνο.

1. Πορταριά. Τη συναντάς πρώτη όπως ανεβαίνεις από τον Βόλο προς το Πήλιο. Αυθεντικός Πηλιορείτικος οικισμός, παλιά αρχοντικά παντού, πλατάνια και από τις καλύτερες επιλογές για τη διαμονή σου. Είναι μια ανάσα από τον Βόλο αλλά και όλα τα τριγύρω μέρη, (το χιονοδρομικό κέντρο του Πηλίου αλλά και οι παραλίες), είναι εύκολα προσβάσιμα.

2.Μακρινίτσα. Βγαίνοντας από Πορταριά τη βλέπεις απέναντι. Και αμέσως σε τραβάει να την επισκεφτείς. Είναι το από τα πιο γραφικά χωριά της περιοχής κατά τη γνώμη μου. Είναι κτισμένο ανηφορικά άρα είναι απολύτως δικαιολογημένος ο χαρακτηρισμός του ως ‘’μπαλκόνι του Βόλου’’.

3.Τσαγκαράδα. Από τα πιο γνωστά μέρη του Πηλίου και όχι άδικα. Παλιά αρχοντικά, πετρόχτιστα καλντερίμια και απεριόριστη θέα προς το Αιγαίο.

4.Αγ. Ιωάννης. Γιατί το Πήλιο όπως είπαμε συνδυάζει και βουνό και θάλασσα. Και τι είναι η Ελλάδα χωρίς τις θάλασσες και τις παραλίες της; Γι’ αυτό άμα σε βγάλει ο δρόμος προς το Πήλιο, κατηφόρισε και προς την πίσω πλευρά του βουνού για να απολαύσεις τη θάλασσα.

5.Χάνια. Μικρό χωριό, αρχικά σου δίνει την εντύπωση ότι είναι μόνο ένα πέρασμα και στάση για φαγητό. Εκεί θα βρεις όμως το καλύτερο μέλι με τη μεγαλύτερη ποικιλία.

6.Νταμούχαρη. Αν είσαι λάτρης του περπατήματος, μπορείς να φτάσεις εύκολα από τη Τσαγκαράδα, ακολουθώντας το μονοπάτι που κατηφορίζει προς τη Νταμούχαρη. Πριν φτάσεις όμως στην παραλία μην ξεχάσεις να περιηγηθείς στα σοκάκια του χωριού.

7.Θέα προς τον Βόλο. Ανηφορίζοντας από την Πορταριά προς το βουνό υπάρχει ένα σημείου που σου προσφέρει την καλύτερη θέα προς τον Βόλο. Αξίζει να σταματήσεις για να απολαύσεις τη μοναδική αυτή θέα.

8.Καταρράκτης. Πηγαίνοντας προς το χωριό Κισσός, σε μια στροφή συναντάς αυτό τον μικρό καταρράκτη. Υπάρχουν αρκετές πηγές τριγύρω οπότε το τρεχούμενο νερό δεν είναι κάτι που λείπει από την περιοχή. Δεν ξέρω γιατί, αυτή η εικόνα του φθινοπωρινού τοπίου, με τα πορτοκαλοκόκκινα φύλλα και τον μικρό καταρράκτη στο βάθος ήταν αρκετή για να με πείσει να κάνω μια στάση.

pelion

9.Βόλος. Είσαι δίπλα στην πηγή και δεν θα πιείς νερό; Όπου νερό βάλε τσίπουρο. Ναι, μπορεί να είσαι στο μαγευτικό Πήλιο αλλά είτε ξεκινώντας την απόδρασή σου στο βουνό είτε το αποχαιρετάς και παίρνεις τον δρόμο της επιστροφής, μια στάση στα τσιπουράδκα του Βόλου επιβάλλεται.

10.Φαγητό. Ποιος είπε ότι το φαγητό δεν είναι ταξίδι; Ή ότι ένα ταξίδι δεν είναι οι νέες γεύσεις που θα δοκιμάσεις σε έναν τόπο; Έτσι λοιπόν, σε όποιο χωριό του Πηλίου κι αν βρεθείς, είτε βρεθείς και στα 24 συνολικά είτε σε μερικά από αυτά, μην παραλείψεις να δοκιμάσεις παραδοσιακές γεύσεις και συνταγές.

Ακόμα ψάχνεις τον τέλειο φθινοπωρινό προορισμό;

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου.

post a comment