Top
  >  ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΙ   >  ΕΥΡΩΠΗ   >  ΕΛΛΑΔΑ   >  Συντομη αποδραση στα Μετεωρα

Μετέωρα. Ένα μέρος με μοναδική ομορφιά. Αν δεν τα έχεις επισκεφτεί πρέπει οπωσδήποτε να τα βάλεις στην travel bucket list σου. Αν έχεις πάει έστω μια φόρα σίγουρα μια ακόμα επίσκεψη θα επιβεβαιώσει αυτό που ξέρεις. Το συγκεκριμένο μέρος όσες φορές και αν το έχεις δει δεν το χορταίνεις και δεν σταματά να σε εκπλήσσει. Ευχάριστα. Κάθε φορά.

Βρέθηκα εκεί για δεύτερη φορά, στην εκπνοή του 2018, και συγκέντρωσα κάποια tips που σίγουρα θα σου φανούν χρήσιμα .

Τι μπορεί να κάνει κάποιος λοιπόν σαν βρεθεί για ένα 3ήμερο στα Μετέωρα;

ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΠΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ ΜΕΧΡΙ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ

Μπορείς να ακολουθήσεις τον κεντρικό δρόμο που συνδέει το Καστράκι με την Καλαμπάκα. Σε αυτή την περίπτωση θα βρεθείς σε χρόνο dt από το ένα μέρος στο άλλο. Η απόσταση άλλωστε μεταξύ τους είναι αρκετά μικρή. Ιδανικά όμως, μιας και βρέθηκες σε απόσταση αναπνοής από τα Μετέωρα, είναι να ακολουθήσεις τον δρόμο που σε οδηγεί από το Καστράκι επάνω στα Μετέωρα και στις Μονές και από εκεί να καταλήξεις στην Καλαμπάκα. Όποια ώρα της ημέρας και να κάνεις αυτή τη διαδρομή σου εγγυώμαι ότι θα σταματάς ανά τακτά χρονικά διαστήματα γιατί θα θέλεις σίγουρα α) να θαυμάσεις τη μοναδική θέα, β) να διαπιστώσεις με τα ίδια σου τα μάτια πηγαίνοντας λίγο πιο κοντά στους βράχους ότι όλο αυτό που αντικρύζεις είναι πράγματι αληθινό.

Extra tip: Κάνε αυτή τη διαδρομή κοντά στο σούρουπο. Θα απολαύσεις ένα από τα μαγευτικότερα ηλιοβασιλέματα της ζωής σου. Και όχι, αυτή τη φορά δεν υπερβάλω καθόλου.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΣΤΙΣ ΜΟΝΕΣ

Στα Μετέωρα αυτή τη στιγμή λειτουργούν 6 Μονές. Συνολικά υπήρχαν 24 μοναστήρια. Όλα όσα παραμένουν σε λειτουργία είναι αναστηλωμένα χωρίς όμως να χάνουν το ύφος τους και την αρχιτεκτονική τους ομορφιά. Η Μονή του Αγίου Στεφάνου είναι η μοναδική γυναικεία. Ξέρω ότι ίσως η επίσκεψη σε μοναστήρια να μην είναι στις προτεραιότητες αρκετών, όμως, ,ακόμα και να μην έχεις χρόνο για να τα δεις όλα, αξίζει να επισκεφτείς τουλάχιστον ένα για να θαυμάσεις αυτά τα μοναδικά αρχιτεκτονήματα των βράχων. Προσοχή: Τα μοναστήρια λειτουργούν με συγκεκριμένο ωράριο και συνήθως κάποιες ώρες το μεσημέρι είναι κλειστά. Ενημερώσου λοιπόν από πριν για τις ώρες λειτουργίας τους είτε από το ίντερνετ, είτε από ντόπιους, (στο ξενοδοχείο, στο ενοικιαζόμενο δωμάτιο κ.τ.λ.). Πολλές φορές ακόμα και στους τουριστικούς χάρτες αναφέρονται οι ώρες λειτουργίας τους οι οποίες διαφέρουν την χειμερινή περίοδο από την καλοκαιρινή.

ΣΠΗΛΑΙΟ ΘΕΟΠΕΤΡΑΣ

Είναι ένα από το πιο σημαντικά σπήλαια της Ελλάδας. Χρονολογείται από το 3000 π.Χ. Έχουν βρεθεί αρκετά σημαντικά ευρήματα καθώς και κάποια από τα πιο παλιά αποτυπώματα που έχουν βρεθεί στην Ελλάδα. Στο εσωτερικό του, που είναι προσβάσιμο και για άτομα με ειδικές ανάγκες μπορεί κανείς να θαυμάσει το μοναδικό σκηνικό του σπηλαίου.

Δυστυχώς το σπήλαιο ήταν κλειστό και δεν κατάφερα να το επισκεφτώ αυτή την φορά. Σίγουρα όμως την επόμενη φορά που θα βρεθώ στην περιοχή θα είναι από τις πρώτες προτεραιότητές μου. Το μόνο αρνητικό είναι ότι για να διαπιστώσουμε ότι τελικά είναι κλειστό έπρεπε να διανύσουμε τη διαδρομή μέχρι την πόρτα της εισόδου του σπηλαίου, (ανεβαίνεις ένα λόφο ουσιαστικά όπου είναι η διαδρομή μόνο για το σπήλαιο). Δεν υπήρχε κάποιο χαρτί πριν ξεκινήσει κάποιος να ανεβαίνει προς τα επάνω.

ΦΑΓΗΤΟ ΣΤΗΝ ΚΑΛΑΜΠΑΚΑ ΚΑΙ ΣΤΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ

Και στην Καλαμπάκα και στο Καστράκι θα βρεις ταβέρνες και μεζεδοπωλεία με πιάτα που έχουν ως βάση το κρέας.

Στο Καστράκι προτιμήσαμε την ταβέρνα «Γαρδένια», όπως μας συμβούλευσε και η οικοδέσποινα στο ξενοδοχείο όπου μέναμε στην περιοχή. Στην Καλαμπάκα απολαύσαμε μοναδικά πιάτα στο γνωστό «Πανελλήνιον». Πέρα από το υπέροχο φαγητό, ο χώρος είναι ζεστός και ιδιαίτερος.

ΠΕΡΠΑΤΗΜΑ ΣΤΟ ΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΣΤΡΑΚΙ

Το Καστράκι βρίσκεται ακριβώς κάτω από τους βράχους των Μετεώρων.  Είναι χαρακτηρισμένος παραδοσιακός οικισμός. Μια βόλτα στα γραφικά σοκάκια του με τα Μετέωρα να είναι σε απόσταση αναπνοής είναι το καλύτερο κλείσιμο της επίσκεψης στην περιοχή.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΑΣ

Τα μετέωρα απέχουν 360 χλμ από την Αθήνα και 260 χλμ από τη Θεσσαλονίκη. Από την Αθήνα μπορείς να πας εύκολα με αυτοκίνητο, να επιλέξεις να μετακινηθείς με το ΚΤΕΛ ή εναλλακτικά να απολαύσεις την υπέροχη διαδρομή με τρένο από την Αθήνα μέχρι την Καλαμπάκα.

Ε.Φ.

Δες περισσότερες εικόνες από το ταξίδι στο instagram και στα highlights

*Το post δεν είναι sponsored.

*Δεν επιτρέπεται η αναδημοσίευση του κειμένου και του περιεχομένου χωρίς τη συγκατάθεσή μου. (ν.2121/1993)

 

post a comment